Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Domácí nebo ve spreji?

Publikováno: 11.11.2018     Autor: FÉR potravina

Máte rádi kávu, zákusek či pohár s pořádnou čepicí šlehačky? Tak si někdy zkuste položit otázku, co se za touhle dobrotou ve skutečnosti skrývá.


K přípravě šlehačky můžeme použít smetanu správné tučnosti a ruční mixér nebo si ji můžeme koupit hotovou ve spreji. Pokud jde jen o ručně (v robotu) vyšlehanou smetanu, maximálně s přídavkem cukru, tak je vše v pořádku. I když i zde je možné, že sáhnete po špatné smetaně.

V obchodě najdeme celou řadu smetan, což může naše rozhodování, kterou vybrat, značně zkomplikovat. Nabízejí se totiž výrobky s názvy jako smetana na vaření, smetana do kávy, smetanový základ, smetana ke šlehání nebo smetana, případně smetana de luxe. Více se o jednotlivých smetanách a jejich testování dozvíte na stránkách časopisu Dtest.

Tuku mohou mít jednotlivé smetany také porůznu – některá má 12, jiná 15 či 35 procent. Liší se i způsobem tepelného ošetření či přítomností stabilizátoru. Existuje pět přídatných látek, které se smějí ve smetanách objevit – povoluje je evropské nařízení č. 1333/2008.

Vyhláška č. 397/2016 pak klade určité požadavky na minimální tučnost. Podle ní se rozděluje smetana na tzv. smetanu – ta má nejméně 10 % tuku, smetanu ke šlehání – s podílem mléčného tuku mezi 30 a 35 procenty, a smetanu vysokotučnou, ve které najdeme tuku 35 % a více.

Pokud chceme dobrou domácí šlehačku, tak pravidlo k výběru smetany zní: Nic jako speciální smetana do kávy či na vaření neexistuje a ke šlehání budeme vždy potřebovat smetanu s minimálně 30% obsahem tuku.

Jak jde ale o šlehačky ve spreji, tak zde už zákon neříká vůbec nic, až na to, že je-li použit rostlinný tuk, tak nemůže v názvu být slovo smetanová.

V podstatě můžeme potkat 3 typy šlehaček ve spreji, ve kterých je shodně vždy hnací plyn a v 99 % nějaké „oslazovadlo“. Liší se pak v množství a typu základních surovin a „éček“, případně užitím umělého nebo přírodního aroma.

1) Z vody, rostlinných tuků (olejů) a většího počtu stabilizátorů, zahušťovadel a většinou i barviva.

2) Z mléka, rostlinných tuků a opět nějakého toho stabilizátoru a emulgátoru.

3) Ze smetany. Zde žádné rostlinné tuky být nesmí.

Více k této problematice se dozvíte v díle č.2045 Černých ovcí z 30.10.2018, kde jsme účinkovali.

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?