Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Domácí nebo ve spreji?

Publikováno: 11.11.2018     Autor: FÉR potravina

Máte rádi kávu, zákusek či pohár s pořádnou čepicí šlehačky? Tak si někdy zkuste položit otázku, co se za touhle dobrotou ve skutečnosti skrývá.


K přípravě šlehačky můžeme použít smetanu správné tučnosti a ruční mixér nebo si ji můžeme koupit hotovou ve spreji. Pokud jde jen o ručně (v robotu) vyšlehanou smetanu, maximálně s přídavkem cukru, tak je vše v pořádku. I když i zde je možné, že sáhnete po špatné smetaně.

V obchodě najdeme celou řadu smetan, což může naše rozhodování, kterou vybrat, značně zkomplikovat. Nabízejí se totiž výrobky s názvy jako smetana na vaření, smetana do kávy, smetanový základ, smetana ke šlehání nebo smetana, případně smetana de luxe. Více se o jednotlivých smetanách a jejich testování dozvíte na stránkách časopisu Dtest.

Tuku mohou mít jednotlivé smetany také porůznu – některá má 12, jiná 15 či 35 procent. Liší se i způsobem tepelného ošetření či přítomností stabilizátoru. Existuje pět přídatných látek, které se smějí ve smetanách objevit – povoluje je evropské nařízení č. 1333/2008.

Vyhláška č. 397/2016 pak klade určité požadavky na minimální tučnost. Podle ní se rozděluje smetana na tzv. smetanu – ta má nejméně 10 % tuku, smetanu ke šlehání – s podílem mléčného tuku mezi 30 a 35 procenty, a smetanu vysokotučnou, ve které najdeme tuku 35 % a více.

Pokud chceme dobrou domácí šlehačku, tak pravidlo k výběru smetany zní: Nic jako speciální smetana do kávy či na vaření neexistuje a ke šlehání budeme vždy potřebovat smetanu s minimálně 30% obsahem tuku.

Jak jde ale o šlehačky ve spreji, tak zde už zákon neříká vůbec nic, až na to, že je-li použit rostlinný tuk, tak nemůže v názvu být slovo smetanová.

V podstatě můžeme potkat 3 typy šlehaček ve spreji, ve kterých je shodně vždy hnací plyn a v 99 % nějaké „oslazovadlo“. Liší se pak v množství a typu základních surovin a „éček“, případně užitím umělého nebo přírodního aroma.

1) Z vody, rostlinných tuků (olejů) a většího počtu stabilizátorů, zahušťovadel a většinou i barviva.

2) Z mléka, rostlinných tuků a opět nějakého toho stabilizátoru a emulgátoru.

3) Ze smetany. Zde žádné rostlinné tuky být nesmí.

Více k této problematice se dozvíte v díle č.2045 Černých ovcí z 30.10.2018, kde jsme účinkovali.



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 12.11.2018 - 17:17

Dobrý den.Pokud je to možné,nakupujme potraviny od tuzemských farmářů.Je to možné na trzích i supermarmarketů.Šlehačka s nejkratší trvanlivostí je též zdravější,?Pokud se mýlím,opravte mě prosím,či doplňte.mel

Přidat komentář

Nejnovější články

Hody hody doprovody

Podívejte se jak ADost testovalo vejce.

Domácí či kupovaný?

Domácí či kupovaný příkrm? Oba mají svá pro a proti.

Alkohol a kalorická hodnota

Na našemu webu sice alkohol nehodnotíme, ale protože nově bude muset být na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?