Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

EFSA se zajímá o používání fosfátů v potravinách

Publikováno: 15.11.2013     Autor: ZdraváPotravina.cz

EFSA se zajímá o množství používaných fosfátů v potravinách, aby mohla posoudit jejich vliv na lidské zdraví


Evropská komise v dubnu 2013 požádala organizaci EFSA aby přehodnotila bezpečnost použití fosfátů jako potravinového aditiva, potom co se objevily zprávy o jejich možném vlivu na lidské zdraví.

EFSA: "Z předložených dat není jasné, jestli zvýšené nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění zmíněné v těchto studiích souvisí se změnami v příjmu fosforu obecně nebo ve formě potravinových aditiv...."

Jedná se o potravinová aditiva - kyselinu fosforovou a fosfáty ( E338, E339, E340, E341 ) a polyfosfáty ( E450, E451, E452 ) a jejich přehodnocení by měla EFSA dokončit do konce roku 2018.

Příjem aditiv obsahujících fosfáty se předpokládá, ž se za posledních 20 let zdvojnásobil z méně než 500mg za den na 1000mg denně.

Zdroj: foodnavigator.com

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?