Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

EU si vybírá bezpečné potraviny

Publikováno: 26.05.2023     Autor: FÉR potravina

Po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU spouštějí třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky.


Cílem kampaně #EUChooseSafeFood je pomoci občanům v evropských zemích uvažovat kriticky při každodenním výběru potravin. Nabízí spotřebitelům praktické a snadno dostupné informace. Například rady, jak číst etikety na potravinách, jak porozumět přídatným látkám nebo jak potraviny připravovat a skladovat. Kampaň se zabývá různými tématy souvisejícími s potravinami. Letos se zaměří na užitečné rady spotřebitelům pro zajištění správné hygieny potravin v domácnosti, omezení plýtvání potravinami a na poskytování informací o tom, co se v EU dělá v boji proti nemocem přenášeným potravinami.

„Úřad EFSA spolupracuje s národními institucemi pro bezpečnost potravin a s vědci z celé Evropy na tom, aby byly potraviny bezpečné, zdravé a udržitelné. Kampaň #EUChooseSafeFood propojuje vědecké poznatky o bezpečnosti potravin s potravinami, které se dostávají na náš stůl, umožňuje spotřebitelům správně se rozhodovat při výběru potravin a přispívá k tomu, aby veřejnost lépe porozuměla potravinám. Velmi mě těší, že tato kampaň stále nabírá na dynamice a že se letos do kampaně přihlásilo více národních partnerů než kdykoli předtím,“ prohlásil výkonný ředitel úřadu EFSA Bernhard Url.

Kampaň se zaměřuje především na občany evropských zemí ve věku od 25 do 45 let, přičemž důraz je kladen především na mladé rodiče a na osoby se zájmem o bezpečnost potravin a vědu. Zdůrazňuje úlohu evropských vědců, kteří společně usilují o ochranu spotřebitelů před riziky spojenými s potravinami.

V následujících týdnech a měsících budou jednotlivé vlády a úřady pro bezpečnost potravin v celé EU pod hlavičkou #EUChooseSafeFood spouštět cílené aktivity a pořádat akce pro veřejnost. Kampaň mohou podpořit i národní instituce a sdružení. Kampaňové materiály – vizuály, videa, či příspěvky na sociální sítě v různých jazycích jsou k dispozici na stránce kampaně. Pro více informací navštivte: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-cz

Kontakt pro média:

AC&C Public Relations

Martin Plesný martin.plesny@accpr.cz

 

Informace o kampani

Kampaně #EUChooseSafeFood 2023 se účastní 16 zemí: Belgie, Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Severní Makedonie.

O úřadu EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) je agenturou Evropské unie, která byla založena v roce 2002, aby sloužila jako nestranný zdroj vědeckého poradenství pro manažery rizik a informovala o rizicích spojených s potravinovým řetězcem. Spolupracuje se zúčastněnými stranami na podpoře soudržnosti vědeckého poradenství EU a poskytuje vědecký základ pro zákony a předpisy na ochranu evropských spotřebitelů před riziky spojenými s potravinami – od zemědělce ke spotřebiteli.

 

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?