Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Evropou řádí Listeria monocytogenes

Publikováno: 10.07.2018     Autor: FÉR potravina

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem epidemie onemocnění baktérií Listeria monocytogenes.


Napříč Evropou už od r. 2015 se mraženou zeleninou šíří nákaza bakterií Listeria monocytogenes, která postihla Rakousko, Dánsko, Finsko, Švédsko a Spojené království Podle dostupných zdrojů to vypadá na kontaminaci v maďarském závodě na zpracování mražené zeleniny. Stejné kmeny L. monocytogenes byly zjištěny v mražené zelenině vyrobené toutéž maďarskou společností v letech 2016, 2017 a 2018. To svědčí o tom, že kmeny přetrvávaly ve zpracovatelském závodě navzdory provedeným čistícím a dezinfekčním postupům.

Dne 29. června 2018 zakázal Maďarský úřad pro bezpečnost v potravinovém řetězci  prodej všech mražených zeleninových produktů včetně mražených zeleninových směsí  produkovaných dotčeným závodem v období od srpna 2016 do června 2018 a nařídil jejich okamžité stažení z trhu.

Provozovatelé potravinářských podniků v Polsku, Finsku, Švédsku a Estonsku stáhli dotčené produkty z prodeje. V České republice v současnosti dochází ke stažení produktů f.Iglo. V rámci preventivního bezpečnostního opatření stahuje Iglo z českých obchodů mraženou zeleninu vyrobenou v období od 13. srpna 2016 do 20. června 2018. Společnost tak reaguje na doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí.

Zareagovala i Státní zemědělská a potravinářská inspekce a doporučila výrobky maďarské f.Greenyard Frozen stáhnout z trhu. V souladu s požadavkem právních předpisů informují dotčení prodejci na svých webových stránkách: Tesco Stores ČR a.s.Lidl Česká republika v.o.s.Penny Market s.r.o. a MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. o jaké výrobky se jedná a kde a jak je mohou zákazníci vrátit.

 

Nové případy mohou být ale zaznamenány vzhledem k dlouhé inkubační době listeriózy (až 70 dní), dlouhé životnosti zmrazených kukuřičných produktů a potenciální spotřebě zmrazené kukuřice zakoupené ještě před stažením.

Aby se snížilo riziko infekce baktérií L. monocytogenes z mražené kukuřice, spotřebitelé by měli dostatečně tepelně zpracovávat mraženou zeleninu, protože mražená zelenina není hotovým jídlem určeným k přímé spotřebě. To platí speciálně pro spotřebitele s nejvyšším rizikem onemocnění listeriózou - což jsou starší osoby, těhotné ženy, novorozenci a dospělí se slabým imunitním systémem.

 

Zdroj EFSA, Informační centrum bezpečnosti potravin, SZPI

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?