Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Fair trade

Publikováno: 07.01.2009     Autor: Neznámý


Fair Trade lze do češtiny volně přeložit jako spravedlivý čili férový obchod. Fair Trade je ochranná registrovaná známka. Na správnost jejího užívání dohlíží certifikační a kontrolní asociace Fairtrade Labelling Organizations. Fair Trade klade důraz na férovější přístup k mezinárodnímu obchodu. Cílem je zajisit důstojný život lidem v chudých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. V současné době je do tohoto obchodu zapojeno přibližně 1,5 milionu pěstitelů a zemědělských pracovníků z těchto zemí.

Tím, že si zakoupíte potravinu označenou logem Fair Trade, máte jistotu, že zemědělci a osoby podílející se na pěstování plodin (typicky kávové a kakaové boby, čaj, atd...) dostanou férovou odměnu za svoji práci. Běžně se totiž stává, že zemědělec je závislý na velkých potravinářských koncernech a je mu tak diktována cena, za kterou musí své produkty prodávat, což je zlomek ceny, za kterou se prodává v cílové zemi, tedy, u nás. Díky principu Fair Trade je garantována výkupní cena, která nejen pokryje výrobní náklady, ale přinese i přiměřený zisk. Tak může být v zemích třetího světa podporován rozvoj dalšího průmyslu a celé infrastruktury, jako například škol, nemocnic, silnic apod.

Zakoupením výrobku označený logem Fair Trade na obalech se zapojíte do tohoto spravedlivého obchodu a přispějete tím ke zlepšení životních podmínek v chudých zemích.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?