Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Farmářské/á...

Publikováno: 28.02.2023     Autor: Slunew

Jaké potraviny lze označit jako "farmářské"? Je toto označení legislativně povolené? Existuje někde definice (např. požadavek na velikost podniku), která stanoví, kdy může být výrobek označen jako farmářský?


Hojně jsou dnes vidět v regálech obchodů různé potraviny s tímto označením, např. máslo jednoho velkého výrobce. Kdy, pokud vůbec, tedy lze jako "farmářské"  označit např. kefírové mléko, zákys jogurtový či jogurt či ono máslo?

Označení „farmářská potravina“ legislativa nedefinuje. Existuje pouze Kodex farmářských trhů, který vydalo ministerstvo zemědělství, podle kterého produkt pochází od farmáře nebo výrobce potravin, který garantuje původ prodávaného zboží z vlastních zdrojů a je schopen tento původ při prodeji prokázat.  Tento kodex je ale právně nezávazný. Nicméně obchodník nemůže označit jakékoli zboží jako farmářské nebo od farmáře. Platí totiž obecné závazné požadavky, které vyplývají z platných právních předpisů. Z nich plyne, že:

Informace o potravině musí být pravdivé, nesmí být klamavé a nesmí uvádět spotřebitele v omyl, pokud jde o charakteristiky potraviny a o její povahu, původ a vlastnosti (nařízení (EU) č. 1169/2011). Spotřebitel si pod pojmem farmářský obvykle představuje produkty malých či středně velkých zemědělců, které k němu putují čerstvé, právě sklizené, nebo výrobky drobných zpracovatelů a producentů tvořené podle starých receptur a z poctivých a prověřených surovin.

To platí pro všechny kategorie potravin, pokud jsou takto produkovány a lze doložit jejich původ, tedy i pro zakysané mléčné výrobky, pokud jsou produkovány na farmě nebo výrobcem, který odebírá mléko z místní farmy. Velikost podniku není legislativně limitována, limitovaná je pouze velikost podniku při prodeji malého množství potravin, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu a množství potravin živočišného původu, prodávaných přímo „ze dvora“ nebo dodávaných do maloobchodních zařízení.

Také podle vyhlášky č. 417/2016 Sb. platí, že je-li potravina prezentována nějakým charakterizujícím označením (popisnou informací), které není specifikováno nařízením nebo vyhláškou, musí být tento údaj o potravině prokazatelně odůvodněn a nesmí uvádět spotřebitele v omyl. Důkazní břemeno je na dotyčném PPP, který musí prokázat, proč je potravina nazvaná „farmářská“.

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?