Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

FDA plánuje vyřazení potravin s trans-mastnými kyselinami

Publikováno: 07.11.2013     Autor: ZdraváPotravina.cz

Americký úřad pro potraviny a léčiva plánuje radikální změnu, ztužené tuky již nepovažuje za obecně bezpečné a plánuje vyřazení potravin s trans-mastnými tuky z prodeje


FDA je americký úřad pro potraviny a léčiva a dnes oznámil (odkaz na originální zprávu FDA) ve své zprávě, že odeslal návrh federálním úřadům, aby vyjmul ztužené tuky ze seznamu GRAS. To je seznam látek (v originále "generally recognized as safe"), které jsou obecně uznávány jako bezpečné. 

Toto je navazující krok na předchozí nařízení z roku 2006, kdy FDA nařídila, aby na etiketě byl povinně uveden obsah trans-mastných kyselin, pokud je jejich obsah vyšší než 0.5g na 100g potraviny. Nejen díky této snaze, ale i obecné osvětě s v USA pomalu snižuje počet potravin s obsahem trans-mastných kyselin. Konkrétně uvádí, že průměrný američan v roce 2003 zkonzumoval za den 4.6 gramu a v roce 2012 zhruba 1 gram trans-mastných kyselin za jeden den.

Trans-mastné kyseliny vznikají hojně při ztužování tuků, kdy se přidává vodík do rostlinného oleje, aby se podařilo docílit změny formy z kapalné na tuhou. Jsou ve spojení zvýšeného rizika srdečních onemocnění - hlavní příčiny úmrtí v USA. Centrum pro prevenci nemocí ve zprávě tvrdí, že omezením trans-mastných kyselin v potravinách by snížilo počet úmrtí z důvodu selhání srdce o 7000 ročně a snížilo by počet srdečních příhod o 20 000 ročně.

Najdeme je stále ve spoustě prodávaných potravinách, FDA uvádí například některé margariny a ztužené tuky, zmražené pizzy, snacky, popcorn do mikrovlnné trouby, oleje na fritování, atd... FDA sice nespecifikovala konkrétní termín, ale i samotný deklarovaný záměr vyřadit potraviny s přidanými složkami obsahující trans-mastné kyseliny z prodeje je velký úspěch. Je to výsledek snah, které FDA započala už před 15ti lety.

Samozřejmě se zákaz netýká potravin, které obsahují trans-mastné kyseliny přirozeně, například mléčné výrobky jako máslo. Určitě ale není potřeba do potravin další trans-mastné kyseliny, v podobě hydrogenovaných - ztužených, tuků přidávat. A to právě plánuje FDA v budoucnu regulovat či úplně zakázat.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?