Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Fronta před českou restaurací

Publikováno: 31.03.2013     Autor: Neznámý

Kvalita za dostupnou cenu existuje, jen je ji potřeba hledat a věnovat tomu svůj čas.


Autor: Frodik

Téma české gastronomie, to je téma co se probírá horem dolem ve všech médiích. Je to oblíbené téma z několika důvodů, jednak je to o jídle, tudíž činností s kterou máme co do činění každý den a může se o tom přít šéfkuchař s hvězdou od nejmenovaného výrobce pneumatik i Pepa Lojza z Horní Lhoty.

Do tohoto téma se nechci zbytečně nořit hluboko, protože jak jsem naznačil, v ČR je odborníků na politiku, hokej a jídlo zhruba 10 milionů :-) Ale co mě včera zaujalo, o to se podělit chci.

Mám oblíbenou restauraci nedaleko Kutné Hory, záměrně neuvádím název, aby si to někdo nevyložil jako reklamu. Ono ale nebude zas tak těžké zjistit, pokud o to někdo bude mít zájem, o jakou restauraci se jedná, neboť její věhlas je v regionu poměrně široký.

Z venku běžná šedivá nenápadná budova, uvnitř staročeská výzdoba. Vaří se hotovky od 10h do 15h, vybírat se dá z cca. 10 možností na tabuli. Vaří se česká kuchyně v moderním pojetí, jedno jídlo bývá bezmasé/italské a jedna ryba. Cena se pohybuje v rozmezí 90 - 120 Kč. Míst na sezení (hrubým odhadem) je asi 70. Nedá se tedy říct, že by kapacita byla malá.

To celé popisuji proto, že bych se vás chtěl zeptat, zda také někdo znáte restauraci ve svém blízkém nebo vzdálenějším okolí, kde by bylo plno takovým způsobem, že před restaurací stojí hlouček lidí ve frontě čekající na uvolnění místa ?

Dnes, i přes snahu pana Zdeňka P., naprostá většina restaurací vaří více či méně stylem "kečup a sýr" nebo "sýr a kečup" a je poloprázdná. Pokud se zrovna nejedná o zakouřený výčep, kde je vcelku jednu co se pije a jí, protože všechno chutná jako nikotin s dehtem. A pak najednou člověk objeví podnik, ve kterém se vaří z čerstvých kvalitních surovin, kuchaři vaří na špičkové úrovni, obsluha je milá a při platbě jídla nemusí požádat o kontokorent.

Co jsem tím vším narychlo sepsaným textem chtěl říct ? Že to jde !! Když mi někdo říká, že nejde uvařit špičkové jídlo a ještě za hodně rozumnou cenu a má tisíc zástupných důvodů proč to nejde - protože personál, protože kuchař, protože krize, protože něco dalšího ... tak ho vezmu do téhle restaurace a tak nějak člověku dojdou argumenty. A nemusí se jednat o pražský naleštěný lokál kde jeden chod vyjde na pět set. A nemusí se jednat o vesnický pajzl, kde se "musí" vařit "kaťáky" aby se cena jídla vešla do 72,50 Kč. Není to o kompromisech, je to o kvalitě provozovatele, jeho schopnostech a umění. A není to ani o reklamě, restaurace o které mluvím nemá žádnou reklamu, kdybych od ní neslyšel od známého, ani bych nevěděl, že tam je. Naopak, o ostatních "českých tuctovkách" se člověk dozví podél silnice na vkusných, podomácku vytvářených "billboardech", třesoucí se rukou napsané hity jako langoš za 20 Kč, "výpečky se šesti" za 60 Kč, atd..

A píšu to ještě z jednoho důvodu - to je pro mě mnohem častější případ - když se mě někdo ptá, co má vlastně kupovat za potraviny, když všechny mají nějaký problém, Éčka, chemii, náhražky, atd... A ono to stejně jako s těmi restauracemi vytváří stejný dojem, že nejsou a člověk je vydán na pospas gastronomickému peklu a chemickým laboratořím výrobcům. Ale není to samozřejmě tak, naopak jsou vyjímky a není jich málo a já vždy strašně rád na těch pozitivních příkladech ukazuji, ŽE TO JDE !! Všechno ostatní jsou výmluvy a zástupné důvody.

Ano, lze vyrobit kvalitní jogurt, jehož složení se vejde na jeden krátký řádek a je cenově dostupný. Lze vyrobit dokonce i masné výrobky bez dusitanů - což si naši potravinový průmyslníci ani snad neumí představit. A jde mnohem více. Ale stejně jako s restauracemi, musíte hledat, zkoušet, informovat se.

Když to nestíháte sami, najděte si ve svém okolí někoho, kdo má více zkušeností a nechte si ukázat, že frustrace, jakou v náš leckdy média a TV pořady utvrzují není nutná a že to JDE!

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?