Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Funkční (obohacené) potraviny

Publikováno: 05.04.2023     Autor: FÉR potravina

Existuje nějaké legislativní vymezení pojmu „obohacená potravina“? Patří např. ochucená minerální voda s jódem mezi ně?


V ČR ani v EU doposud neexistuje žádný oficiální dokument s definicí funkční potraviny. Nicméně obecné vysvětlení pojmu je, že obohacené potraviny nazývané též funkční potraviny jsou obohacené o větší množství biologicky aktivních látek. Většinou obsahují určité vitaminy nebo minerální látky. Funkční potraviny se získávají tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek. Měla by to být tedy potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, vykazující zvýšený fyziologický účinek a mající příznivé účinky na lidské zdraví a zároveń je konzumována jako součást běžné stravy na rozdíl od doplňků stravy, které obsahují koncentrované množství nutrientů, např. vitaminů a minerálních látek, ale  konzumují se v malých množstvích obvykle formou tablet nebo koncentrátu.

Oficiální dokument, který by požadavky na funkční potravinu definoval sice neexistuje, ale existuje řada předpisů, které s potravinami tohoto druhu úzce souvisejí. Jedná se převážně o předpisy týkající se označování potravin, neboť každá funkční potravina by měla obsahovat na obalu jedno nebo více výživových nebo zdravotních tvrzení, které informují spotřebitele o jejích příznivých účincích na zdraví. Musí tedy splňovat podmínky nařízení (ES) 1924/2006.

A te´d se dostáváme k příkladu z anitace- tedy JE OCHUCENÁ MINERÁLNÍ VODA S JODEM FUNKČNÍ POTRAVINA? Aby mohla,  musí obsah jódu minimálně splňovat alespoň požadavky na tvrzení (co jsou zdravotní a výživová tvrzení se dočtete zde), že je potravina zdrojem jódu. Tvrzení lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň významné množství, což je u nápojů minimálně 7,5 % referenční hodnoty příjmu uvedené v příloze XIII nařízení (EU) 1169/2011 na 100 ml. Pak lze použít i zdravotní tvrzení podle čl. 13 (1) nařízení (ES) 1924/2006 vztahující se k jódu. 

Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí na trh potravinu, do níž byly přidány vitaminy, minerální látky nebo další látky s nutričním nebo fyziologickým účinkem je povinen před prvním uvedením takové potraviny na trh oznámit ministerstvu zemědělství v listinné podobě nebo v elektronické podobě dálkovým přenosem dat její uvedení formou zaslání českého textu označení, včetně povinných informací o potravinách, který bude uveden na obale nebo etiketě potraviny.

Zdroj: potravinyinfo.cz

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?