Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilujeme i po prázdninách

Publikováno: 30.08.2020     Autor: FÉR potravina

Sezóna grilování rozhodně s koncem prázdnin nekončí. V Radioporadně jsme si povídali o tom, jak a co grilovat.


Když byla sezóna grilování v plném proudu, tak jsme si odskočili z dovolené do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Povídali jsme si nejen o výběru surovin, ale i grilu. Grilování je totiž jednou z nejzdravějších příprav jídla, ale jen za předpokladu, že se dodrží určitá pravidla.

Zde úplně základní pravidla:

  • Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk a po grilování zuhelnatělé části z jakékoli použité suroviny
  • Nenecháváme tuk odkapávat na uhlíky nebo do ohně
  • U klasického grilu uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny
  • Zajistit dostatečnou teplotu (alespoň 72°C na 10 min.) v jádru masa/ryby
  • Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku
  • Maso/ryby marinujeme - je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek
  • Maso /ryby/uzeniny pravidelně otáčíme
  • Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády
  • Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy

Proč by se tato pravidla měla dodržovat, si přečtěte v článku, který jsme pro posluchače ČRoHK připravili. Záznam rozhovoru je pak k dispozici zde.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?