Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilujeme i po prázdninách

Publikováno: 30.08.2020     Autor: FÉR potravina

Sezóna grilování rozhodně s koncem prázdnin nekončí. V Radioporadně jsme si povídali o tom, jak a co grilovat.


Když byla sezóna grilování v plném proudu, tak jsme si odskočili z dovolené do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Povídali jsme si nejen o výběru surovin, ale i grilu. Grilování je totiž jednou z nejzdravějších příprav jídla, ale jen za předpokladu, že se dodrží určitá pravidla.

Zde úplně základní pravidla:

  • Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk a po grilování zuhelnatělé části z jakékoli použité suroviny
  • Nenecháváme tuk odkapávat na uhlíky nebo do ohně
  • U klasického grilu uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny
  • Zajistit dostatečnou teplotu (alespoň 72°C na 10 min.) v jádru masa/ryby
  • Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku
  • Maso/ryby marinujeme - je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek
  • Maso /ryby/uzeniny pravidelně otáčíme
  • Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády
  • Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy

Proč by se tato pravidla měla dodržovat, si přečtěte v článku, který jsme pro posluchače ČRoHK připravili. Záznam rozhovoru je pak k dispozici zde.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?