Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilujete? Tak co třeba grilovací klobásy?

Publikováno: 26.07.2023     Autor: dTest - převzato

Prázdniny se sice blíží ke své polovině, ale grilovací sezóna rozhodně ne! Máte rádi grilovací klobásy? jak jsou legislativně ošetřeny? Co vše (ne)mohou obsahovat? Ale hlavně. Je v nich vůbec nějaké maso?


Na gril se kromě masa, zeleniny či sýra hodí i uzeniny. Mezi ně se řadí i grilovací („bílé“) klobásy. Kvalitu 13 výrobků se redaktoři dTestu rozhodli nechat prověřit v laboratoři, kde se zjišťovalo, jak jsou na tom s obsahem masa, soli či tuku. 

Do testu se zařadily jak ty klasické, tak i norimberské. Ty jsou totiž vedené s chráněným označením, což dotyčné výrobky zavazuje k dodržení určitého obsahu masa (minimálně 75 %), svalových bílkovin (minimálně 12 %) a tuku (maximálně 35 %) a také místa výroby. Proti těm norimberským například klobásy nesoucí pojmenování bavorské nemusejí splňovat jakékoliv požadavky a navzdory názvu odkazujícímu k části Německa se mohou docela dobře vyrábět třeba i v jihočeské Sušici.

Volné ruce pro výrobce

Výrobci grilovacích klobásek – vyjma těch výše zmíněných norimberských – mají poměrně volné ruce. Ve srovnání s jinými masnými výrobky, jejichž složení jasně definuje vyhláška (třeba špekáčky nebo vídeňské párky), nemají klobásy přesně stanovené žádné parametry.

Všechny klobásy zastoupené v testu slibují přítomnost 75 až 95 % masa a 14 až 32 % tuku. A protože právě obsah masa a také jeho kvalitu považuje dTest za pro spotřebitele nejdůležitější informaci, má tato zkouška v hodnocení nejvyšší váhu. 

I u většiny dalších klobás, ať už klasických, či norimberských, jsme naměřili obsah masa přes 90 %. Za zmínku stojí v této souvislosti Billa/Vocílka Klobása na gril slabá, která na etiketě avizuje 85 % masa, laboratoř však zjistila zhruba o deset procent více, konkrétně 94,9 %.

Deklarace versus realita

Kromě prostého obsahu masa a tuku se zjišťovalo, zda tyto hodnoty odpovídají deklaraci výrobce. Závažnější prohřešek jsme nalezli pouze jeden, a to u výrobku Albert grill Bratwurst, jemuž se nevedlo nejlépe ani v předchozích zkouškách. Jeho obal slibuje 14 % tuku, měření však prokázalo přítomnost 22,8 % tuku.

Překročení deklarované tučnosti je zásadním nedodržením avizované kvality výrobku a klame spotřebitele. Dodejme, že příliš přesná u výrobku Albert grill Bratwurst nebyla ani deklarace obsahu masa. Zatímco na obale je avizováno 78 %, laboratoř naměřila 73,6 %.

S pravdivostí deklarace měly ale určité problémy i některé další výrobky. Ne zcela přesné údaje o tučnosti nesly i Albert/Gril Bavorská klobása, Láďa Grilmen Echt bavoriš a Schlütter‘s Echte! Original Nürnberger Rostbratwürste.

Zaostřeno na obsah

Řešilo se, zda výrobky obsahují i škrob, fosforečnany a látky zvýrazňující chuť. Fosforečnany (E450-452) se v masném průmyslu používají, aby spotřebitelům tyto výrobky připadaly šťavnatější, ale neuvolňovala se z nich tekutina. Přítomnost fosforečnanů avizuje 10 ze 13 testovaných výrobků.

Přítomnost škrobu na obale avizoval jediný výrobek, a to Albert Grill Bratwurst. Ačkoliv škrob coby přídatná látka neškodí, jeho přítomnost v uzeninách lze označit za zbytečnou.

Látky zvýrazňující chuť a vůni, konkrétně kvasničný extrakt, uvádí obal jediného výrobku, a to Grill klobásy jemné. Kvasničný extrakt je přirozeně velmi bohatý na glutamát, jehož funkcí je zvýraznění chutě použitých surovin; navíc má sám o sobě masovou chuť. Citlivost na glutamát je subjektivní a jeho příjmu by se měly vyvarovat hlavně děti a těhotné ženy.

Se solí nebyl problém

Uzeniny bývají zdrojem soli a často obsahují i dusitany. Ty se v uzenářství používají jako konzervanty a stabilizátory barvy. Aktuálně se na půdě Evropské unie diskutuje o jejich možném karcinogenním účinku. U Bílých grilovacích klobás se dusitany při jejich výrobě nepoužívají. Žádný z testovaných vzorků použití dusitanů nedeklaroval, přesto se jejich (ne)přítomnost pro jistotu ověřila. A kromě nich jsme se sledovaly i dusičnany, ve které mohou dusitany přecházet. Jen v několika případech bylo naměřeno jejich stopové množství. V těchto koncentracích jsou naprosto bezpečné a jejich přítomnost lze dát do souvislosti přidávanými s bylinkami, které jsou jejich přirozeným zdrojem. 

Jak to vše dopadlo?

Nejvyšší hodnocení dosáhla Albert/Gril Bavorská klobása. Z testovaných má nejvyšší podíl masa a velmi dobře si vedla i co do obsahu soli a konzervantů. Druhé místo patří hned čtyřem produktům, a to Billa/Vocílka Klobása na gril slabá, Láďa Grilmen Echt bavoriš , Lidl/Grill & Fun Bavorské klobásky a Tesco/Grill Master Bavarian Sausage. Poslední skončily klobásy Albert grill Bratwurst. Důvodem byl zejména výrazně vyšší obsah tuku, než výrobce deklaruje na obale.

Zmiňované Billa/Vocílka a Lidl/Grill & Fun obdržely také označení výhodný nákup. To přísluší i norimberským klobáskám Kupfer Original Nürnberger Rostbratwürste, které si mezi výrobky tohoto typu vedly nejlépe.

Publikováno v časopise 7/2023

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?