Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Iniciativa Right2Water

Publikováno: 17.06.2013     Autor: Neznámý

Pomoc pro zlepšení dostupnosti pitné vody pro obyvatele ČR.


Napříč evropskými zeměmi vznikla iniciativa pod názvem Right2Water. O co se jedná? Jejím cílem je právně ukotvit právo lidí na vodu a omezit rostoucí privatizaci vodních zdrojů a tím i následně nepřiměřenou platbu za vodu od obyvatel.


Sbírání podpisů probíhá za každou zemi, přičemž nyní je už dost podpisů a zemí, které překročily požadovaný limit podpisů, aby byla vznesena zákonná iniciativa na půdě EU, která by zakotvila právo na vodu pro každého a zabránila tak další privatizaci. V současnosti je už devět zemí v rámci EU, které překročily hranici potřebných podpisů, desáté Španělsko bude brzy následovat.


Aktuální seznam zemí s počty sesbíraných podpisů a počty potřebných podpisů je zde: http://www.right2water.eu/node/37/view .



Česká republika zatím dosáhla asi na 1/3 potřebných podpisů, přičemž čas na sesbírání podpisů končí k datu 9. září 2013. Zatím není jasné, jak se zákonodárný proces může lišit v případě, že bude zákon o vodě na evropské úrovni schválen. Bylo by pravděpodobně vhodnější sesbírat dostatek podpisů za Českou republiku tak, aby byl názor na hospodaření s vodou a privatizaci vodovodních sítí jasný i našim politikům.


Webové stránky iniciativy:

http://www.right2water.eu

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?