Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Inovace v mlékárenství

Publikováno: 06.12.2021     Autor: Hana Nova

Zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských výrobků v ČR jsou v inovacích značně aktivní. Nicméně potraviny nereformují pouze oni!


Zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských výrobků v České republice jsou inovačně aktivní – prostředky vynakládané na inovační činnost dosahují v průměru 5 – 10 % z úrovně celkových nákladů. Snaží se své výrobky reformulovat (obohacovat). Reformulace složení mléčných výrobků spočívají zejména v úpravě zastoupení základních živin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků a dále ve snižování obsahu soli (například v sýrech) a minimalizaci používání přídatných látek, Ale třeba také ve fortifikaci (přidání) vybranými minerálními látkami a vitamíny, ketré běžně v mléčných výrobcích v takové míře nenajdeme - třeba vitamín D nebo  jinou nutričně prospěšnou složkou, jako je například vláknina.

Příkladem mléčného výrobku s vyšším obsahem bílkoviny je například Skyr, s přídavkem vlákniny je pak výrobek Oveska. stoupá i podíl mléčných výrobků bez laktózy.

Nejinovativnější je tvaroh  - Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku 2021 získala zmrzlina Míšánek tvaroh. Tento výrobek potvrdil trend z posledních let, kdy se často na vítězných pozicích umístí právě výrobek z tvarohu.

Přehled o reformulacích, nejen v mlékárenském průmyslu, přináší nová Databáze reformulovaných potravin a nápojů,  V databázi najdete složení výrobků před reformulací a po reformulaci.

Základem prospěšných mléčných výrobků stále zůstává kvalitní mléko, které představuje svým složením téměř ideální potravinu. Je zdrojem nejenom vitaminu D, mléko a mléčné výrobky obsahují vitaminy B2 a B12 a hlavně jsou bohaté na vápník, který se díky vitaminu D lépe vstřebává. Důkazem kvality českého mléka je režim jakosti Q CZ, který funguje už pět let a vyrábí v něm mléko stále více chovatelů. Až 90 procent objemu produkce českého mléka dosahuje standardů Q CZ.  „Ideální možností je kupovat takové mléčné výroky, které za sebou nemají dlouhý transport, jímž zatěžují životní prostředí uhlíkovou stopou. Česká výroba je dohledatelná na etiketě každého výrobku, splňuje vysoké standardy a navíc nákupem českého výrobku podporují spotřebitelé české výrobky,“ shrnuje Jan Doležal, prezident Agrární komory České republiky.

zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?