Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jádra dávivce černého jako nová potravina

Publikováno: 01.08.2022     Autor: Slunew

Komise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.


Již dne 29. srpna 2016 podala společnost „JatroSolutions GmbH“ (dále jen „žadatel“) u příslušného orgánu Německa žádost o uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. (Dávivec černý) na trh Unie jako nové složky potravin ve smyslu čl. 1 odst. 2 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. Žadatel požádal, aby byla hydrotermálně ošetřená celá a rozlámaná jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. používána jako taková (nebo jako kandovaná či konzervovaná cukrem) nebo ve formě zpracovaných ořechů jako snack a jako složka v cereálních tyčinkách, ve snídaňových cereáliích a v sušeném ovoci.

Ke dni 21. června 2022 bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/965, kterým se povoluje uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470.

Novými potravinami (dříve nazývanými potraviny nového typu) nebo novými složkami potravin nového typu (dále jen „NP“) se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997 na území Evropy. Nové potraviny mohou být nově vyvinuté, vyrobené novou technologií nebo novým technologickým procesem, ale také potraviny, které jsou tradičně konzumovány mimo státy EU.

Nové potraviny nesmí:

  • představovat pro spotřebitele nebezpečí;
  • uvádět spotřebitele v omyl;
  • být odlišná od potraviny nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena, tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.

Jádra Jatropha curcas L. (jedlé odrůdy) se získávají ze semen zralých plodů jedlé odrůdy rostliny Jatropha curcas L.  Nikoli jádra, ale semena, která obsahují až 40 % vysoce kvalitního oleje byla v minulosti používána především v lidovém léčitelství pro své projímavé účinky.

 Vědecké stanovisko - Bezpečnost hydrotermálně ošetřených jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. („Chuta“) jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283) naleznete zde: „Safety of hydrothermally treated kernels from edible Jatropha curcas L. (‘Chuta‘) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283

Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?