Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak bezpečné a kvalitní jsou u nás potraviny?

Publikováno: 23.11.2021     Autor: Kalmus

jsme skutečně popelnicí Evropy nebo je to trochu jinak? Sami jsme byli překvapeni z mezinárodního srovnání.


Když je řeč o potravinách a jejich kvalitě, často se nám dává za vzor Německo. Ale pozor, podle posledních výsledků tzv. indexu globální potravinové bezpečnosti jsme se umístili na neuvěřitelném 5. místě! A to z více než 100 hodnocených zemí.

Jelikož je jídlo častým tématem konverzace a zdá se, že každý má na něj jiný názor. Jídlo se řeší i na světové úrovni, např. v podobě výzkumů či vytváření indexů mezi jednotlivými zeměmi.

Jedním z těchto měřítek je tzv. Index globální potravinové bezpečnosti (GFSI), který každoročně sestavuje britský týdeník The Economist. Co tento index u potravin sleduje a následně hodnotí? Celkem 59 položek. Patří sem například to, jak jsou pro lidi dostupné, jakou mají kvalitu a jak jsou bezpečné. Při vytváření tohoto indexu se zohledňuje také stav přírodních zdrojů, např. znečištění vod a znehodnocení půdy, například znečištění vod a znehodnocení půdy. Světový průměr je téměř 20 %, my jsme však z hodnocení vyšly s pouhými 6 %!. Index má zkrátka za úkol co nejobjektivněji zobrazit celkovou situaci ohledně bezpečnosti potravin.

Které státy jsou premianty?

Jak už jsme zmínili, Česká republika skončila na skvělém 5. místě, ale tipli byste si, kdo vyhrál? Na prvním místě se umístilo Finsko a to se ziskem 85,3 bodů ze 100 možných. Stříbrné, druhé místo obsadilo Irsko (83,8 bodů), třetí místo si vysloužilo Holandsko (79,9 bodů), čtvrté místo Rakousko (79,4 bodů) a pak jsme byli my, Česká republika (78,6). A co naši sousedé? Často srovnávané zemi co se kvality potravin týče, tedy Německu patří 13. pozice (77 bodů), Polsku 25. (73,5 bodů) a Slovensku až 40. místo.

Co ovlivnilo to, že jsme se umístili tak dobře?

Základem tohoto úspěchu je kvalita produktů a fungující systém v oblasti zemědělství, potravinářství i kontroly. Musí také dobře fungovat dozorové orgány, aby nevznikaly žádné dramatické kauzy. Pod tímto pojmem si lze představit Státní veterinární správu a práci hygienických stanic. Protože u nás pracují na velmi vysoké úrovni, jsou naši potraviny maximálně bezpečné.

Podle čeho potraviny vybírat?

Každý z nás chce mít na talíři kvalitní a pokud možno nejčerstvější potraviny. Aby potraviny splňovaly tyto vlastnosti, potřebují se co v nejrychlejším možném čase dostat od farmáře nebo výrobce do obchodu. Proto se vyplatí nakupovat lokální výrobky. Sledujte tedy zemi původu.

Až budete zjišťovat, odkud daná potravina pochází, vyplatí se vědět, že naši zemědělci ve srovnání s ostatními používají minimální množství pesticidů a umělých hnojiv. Snaží se chovat k přírodě co nejšetrněji. O tom svědčí i srovnání v péči o zvířata. V rámci EU se můžeme chlubit ziskem prvenství za „zdravá zvířata“, což se projevilo nejnižším využitím veterinárních léků.


 

zdroj: akademiekvality.cz



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?