Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak na šunku v obchodě?

Publikováno: 23.10.2021     Autor: Slunew

Chcete vybrat šunku s nejvyšším podílem masa? Zas tak složité to není, jen je potřeba vědět, na co se zaměřit.


Vybrat šunku se zdá být pro spotřebitele složitý úkol. Je k dispozici široký sortiment a různá značení. Nicméně pokud se zaměříme na některé z níže uvedených parametrů, tak se výběr velmi usnadní.

Šunky mohou nést nejrůznější označení jako “šunka pro děti”, “farmářská šunka”, “sedlácká šunka” nebo třeba “poctivá šunka”. Tato označení však nejsou legislativou nijak definována. To znamená, že nemusí splňovat konkrétní požadavky na složení či jakost vzhledem k tomuto značení. Takže si jich prostě nevšímejte a zaměřte se na něco jiného.

Podle čeho šunku vybírat?

Každá šunka musí být označena třídou jakosti a podle nich zjistíme, zda je ve výrobku více či méně masa.

  • Šunka nejvyšší jakosti - Obsah čistých svalových bílkovin musí být min. 16% (cca 89% masa). Není povoleno použití barviv, vlákniny, škrobu a jiných rostlinných bílkovin.

  • Šunka výběrová - Musí splňovat stejné požadavky jako šunka nejvyšší jakosti, pouze obsah čistých svalových bílkovin je nižší - min. 13% (cca 72% masa).

  • Šunka standardní - obsah čistých svalových bílkovin musí být min. 10% (cca 55% masa). Šunka standardní již smí obsahovat barviva, škrob či sóju.

Co dál musí šunka splňovat?

  • Je-li šunka vepřová, musí být vyrobena pouze z kýty, pokud by byla vyrobena z jiné části prasete, už by se nemohla označovat jako šunka.

  • V případě vepřové šunky vepřové šunky nejvyšší jakosti a výběrové se šunka vyrábí z vepřové kýty celosvalové. V případě šunky standardní lze použít kýtu zrněnou (základní surovinou jsou celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty).

  • Šunka z jiného než vepřového masa musí být už v názvu označena názvem zvířete a jeho části, ze které je vyrobena např. (krůtí prsní šunka, kuřecí prsní šunka).


zdroj: Internetový portál bezpečnosti potravin

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?