Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak nám mohou být prospěšní mikrobi z kravského žaludku?

Publikováno: 09.09.2021     Autor: Kalmus

Říkáte si mikroby z kravského žaludku, a co jako? Ukazuje se, že by nám mohli být nápomocni při likvidaci plastu.


Likvidace plastového odpadu představuje problém pro celý svět. Svítá s tímto novým objevem na lepší časy?

Plasty jsou známé tím, že je obtížné je rozložit. Doba rozkladu plastů může trvat od desítek až po tisíce let. Rakouští vědci ale přišli nedávno se zjištěním, které rozhodně stojí za zmínku. Zjistili totiž, že bakterie z kravského bachoru, jedné ze součástí jejich žaludku, dovedou určité typy plastů rozložit. To by mohlo sloužit jako udržitelná technologie likvidace plastového odpadu.

Badatelé měli již delší dobu podezření, že se takové bakterie v kravském žaludku nacházejí. Jejich potrava totiž obsahuje přírodní rostlinné polyestery a bakterie v kravím žaludku si s nimi zjevně dokáží poradit. Jinak řečeno, když kráva stráví takové látky, plasty by neměly být problém.

Doris Ribitsch z rakouské University of Natural Resources and Life Sciences a její spolupracovníci prověřili schopnosti bakterií z kravího bachoru na třech typech polyesterů – důvěrně známý PET (polyethylentereftalát), biologicky rozložitelný PBAT (polybutylenadipáttereftalát) a PEF (polyethylenfuranát) z obnovitelných zdrojů.

 Pro účely výzkumu si opatřili tekutinu z kravských bachorů na jatkách. Z ní pak získali bakterie pro experimenty. Tuto tekutinu nechali reagovat se zmíněnými plasty, v podobě prášku nebo filmu, a sledovali, jak se plasty rozkládají.

Výsledky jejich experimentů ukázaly, že všechny tři zmíněné typy plastů je možné s mikroby pocházejícími z kravského bachoru rozložit. V práškové podobě se přitom rozkládají rychleji nežli v podobě plastového filmu. 

 

Zdroj : bezpecnostpotravin.cz

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?