Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak ovlivňuje půda kvalitu potravin?

Publikováno: 26.10.2015     Autor: ZdraváPotravina.cz

O tom, ale i o dalších zajímavých tématech se hovořilo na semináři s podtitulem: Zdravá výživa začíná na poli.



Minulý týden se při příležitosti Světového dne výživy sešli významní zástupci z MZe a vědecké sféry. Hlavním tématem byl vztah půdy a zdravé výživy. Návštěvníci se dozvěděli cenné informace o ochraně půdy a zachování její přirozené produkční schopnosti. Jak funguje zajištění bezpečnosti potravin, souvislost mezi pěstováním a výživovou hodnotou potravin. A mimo jiné také o toxických látkách a kontaminantech.


Nás nejvíc zaujala informace o samotné kvalitě potravin. Právě ta je totiž ovlivněna mnoha faktory. Na kvalitu konkrétního výrobku můžeme pohlížet ze stránky nutriční – tedy podle obsahu živin, hlavní složky, aditiv,… Státními orgány se nejčastěji sleduje hygienicko-toxikologická stránka. Pro výrobce je velice důležitá technologická kvalita, např. obsah tuků nebo bílkovin u mléka, které jsou potřebné pro výrobu mléčných výrobků. My jako nakupující hodnotíme senzorickou stránku kvality - sami posuzujeme, jestli nám výrobek chutná, voní a zda se nám líbí jeho vzhled.


Podle pravidelných průzkumů spotřebitelé chtějí potraviny bez škodlivých aditiv, přírodního původu a ty, které podporují zdraví…


Ze setkání jednoznačně vyplývá, že z dlouhodobého hlediska je Česká republika na velmi dobré úrovni, co se týče kontaminantů v půdě (např. těžké kovy). S tím souvisí i nízké obsahy těchto nežádoucích látek v ovoci, zelenině nebo živočišných produktech.


Co si představujete pod pojmem „kvalitní potravina“? Napište nám do diskuse!

DSC_0892.jpg

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?