Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak podpořit dětskou soustředěnost?

Publikováno: 26.10.2021     Autor: Slunew

Se začátkem nového školního roku si děti zase museli zvyknout na pravidelný režim a učení. Co můžeme udělat proto abychom podpořili jejich koncentraci pomocí stravy?


Aby nám dobře fungoval mozek, dobře jsme se soustředili, dostatečně si pamatovali...k tomu všemu nám dopomohou různé složky výživy. V současnosti se hodně mluví o nenasycených mastných kyselinách, kde zejména ty z tuku mořských ryb, jsou pro náš mozek nepostradatelné.

Omega-3 mastné kyseliny jako hlavní živina pro správnou funkci mozku

Pokud jde o živiny podporující dobrou koncentraci a další kognitivní funkce (učení, paměť….), včetně celkové chování dětí patří omega-3 mastné kyseliny mezi ty nejlépe prozkoumané. Nacházejí se v tučných rybách, jako je losos, tuňák, makrela a také v řasách. Ryby jsou proto doslova potravou pro mozek.

Suchá hmota mozku je tvořena z 60% tukem a jedna z omega-3 mastných kyselin - kyselina dokosahexaenová (DHA) s dlouhým řetězcem je v mozku koncentrována více než kdekoli jinde v těle.

Pro funkci mozku jsou důležité také omega-6 mastné kyseliny, tech však v naší stravě bývá obvykle příliš mnoho, zejména v různých zpracovaných potravinách. Udržovat omega-6 a omega-3 tuky v rovnováze je proto velmi důležité.

Nedostatek omega-3 mastných kyselin u dětí

Přehled evropských studií z roku 2017 zjistil, že pouze čtvrtina populace konzumuje doporučenou denní dávku dvou důležitých mastných kyselin s dlouhým řetězcem EPA a DHA, přičemž u dětí je tento podíl ještě nižší. Vzhledem k omezené tvorbě těchto dvou mastných kyselin v lidském organismu je lze považovat za esenciální (nezbytné) a musíme je přijímat ze stravy.

I když si tělo dokáže tyto omega-3 vytvořit z jiné mastné kyseliny (α-linolenové) obsažené v rostlinných potravinách (ořechy, semena, tmavá listová zelenina), nejlepším zdrojem jsou však přímo ryby nebo řasy.

Mnoho výzkumů prokázalo nízké hladiny omega-3 u dětí, které mají problémy s nepozorností a hyperaktivitou, v porovnání se zdravými dětmi. Řada klinických studií zjistila zlepšení pozornosti, hyperaktivity a impulzivity po doplnění potravy o omega-3 zdroje ve srovnání s jinými potravinami a s placebem.

Omega-3 mastné kyseliny dětem pomohou, nejsou ale jedinou živinou, kterou mozek potřebuje ke správnému fungování.

Přestože většina studií měla v průměru pozitivní výsledky a lze si z nich odvodit, že omega-3 mastné kyseliny jsou pro správnou funkci mozku a tedy i pro lepší koncentraci při učení zcela nezbytné. Je nutné brát v potaz to, že děti potřebují víc než jen-omega-3, ale i další živiny například (vitaminy skupiny B, zinek, železo, jód a hořčík), které jsou důležité nejen pro činnost mozku, ale i pro optimální funkci lidského těla jako celku.

Příjem těchto živin dětem zajistíme vyváženou a pravidelnou stravou, která se bude skládat zejména z nezpracovaných a čerstvých potravin. Stravou bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a dostatek kvalitních bílkovin a zdraví prospěšných tuků.

 

Zdroj: Internetový portál bezpečnosti potravin

Improving Children's Concentration & Brain Health - Equazen Global

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?