Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak poznat jedlé kaštany od koňských?

Publikováno: 03.12.2019     Autor: FÉR potravina

Vánoce jsou plné různých vůní a chutí. K oblíbené dobrotě se v domácnostech i na vánočních trzích řadí i pečené kaštany. Jak je ale poznat od koňských, aby nedošlo k otravě?


Pokud se chystáte letos připravovat doma pečené kaštany, ověřte si, že rozeznáte jedlé od těch, které bychom měli nechat v krmelci pro zvířátka. Nejprve je potřeba ujasnit, že tyto dva druhy kaštanů nepochází z jednoho stromu. Kaštany vhodné pro zvířata rostou na jírovci maďalu neboli kaštanu koňském, ale sladké jedlé kaštany rostou na kaštanovníku jedlém.

 

Studie francouzského toxikologického střediska uvedla, že mezi roky 2012 a 2018 došlo k záměně jedlých a koňských kaštanů v 11 % případů všech záměn potravin za dané období.

A jak kaštany rozeznat?

-          Podívejte se na vnější obal kaštanu. Jedlý kaštan má vnější obal hnědý s dlouhými štětinami a obsahuje 2–3 semena (malá, zploštělá). Vnější obal koňského kaštanu je tlustý a zelený s krátkými širokými hroty a obsahuje JEN JEDNO větší oblé semeno.
Podívejte se, na jakém stromu kaštan roste. Koňské kaštany nejčastěji rostou na stromech ve městech, parcích, uličkách, alejích, ale jedlé kaštany rostou nejčastěji v lesech a sadech.

Podívejte se na listy stromu. List stromu, na kterém roste koňský kaštan má tvar dlaně, zatímco list z kaštanovníku jedlého je jednoduchý, protáhlý a bez složených lístků.

Zdroj: Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES) 

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?