Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Je pivo na trhu čerstvé?

Publikováno: 22.11.2019     Autor: Slunew

Jsme národem pivařů. Zda je (ne)malá výtočnost, dobře propláchnuté trubky atd. většina pozná hned, ale co čerstvost, resp. stáří piva! Poznali by jste jak je pivo staré?


Češi jsou národem pivařů a snad každý dokáže hned po prvním loku posoudit, zda mu pivo chutná, anebo ne. Ale přemýšleli jste někdy nad čerstvostí piva?

 

Právě nad tím, zda je pivo čerstvé, se nedávno zamysleli vědci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a Mendelovy univerzity v Brně. A díky tomu vznikla jedinečná, ale zároveň jednoduchá a rychlá metoda, díky které je možné změřit čerstvost piva. Tato metoda usnadní pivovarům ověřit kvalitu piva i v restauraci, anebo obchodě. Lze ji použít na všechny typy svrchně a spodně kvašených piv, a to i na nízkoalkoholická i nealkoholická. Nelze ji však použít na tmavá piva.

 

„Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo," upřesnila Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (Praha).

 

A jak ověření kvality piva probíhá? Měření probíhá v malé krabičce, které se říká black box. Ta obsahuje software, který detekuje vybraný marker, jehož koncentrace odpovídá hodnocení staré chuti piva. Výsledky z této „krabičky“ jsou srovnatelné s odbornou analýzou v laboratoři, jen je to rychlejší a levnější. Pořízení přístroje vyjde na zhruba 20 000 Kč.

 

 

Zdroj: mendelu.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?