Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kam se vydají ceny pečiva, masa a zeleniny?

Publikováno: 14.04.2022     Autor: Slunew

Potraviny výrazně podražují a mezi nimi nejvíc ty základní, jako jsou mouka, máslo, olej, pečivo nebo cukr. Jídlo letos podraží o třetinu. Nejrychleji za rok zdražila mouka.


Ceny energií, plynu, obalů a všech vstupů rostou a nikdo neví, kde a kdy se stabilizují. Zatímco za celý loňský rok tak potraviny přidaly na cenách ani ne procento, letos potraviny podraží až zhruba o třetinu.

„Rostou všechny vstupní náklady na výrobu potravin, výrobci nejsou schopní to absorbovat, musí to logicky do cen promítnout,“ tvrdí Dana Večeřová z Potravinářské komory, která reprezentuje 90 % trhu.

 Na čem je drahota vidět nejvíc? Podle výsledků březnové inflace, kterou včera reportoval Český statistický úřad (ČSÚ), na mouce (meziročně +30,3 %), másle (+31,9 %), mléce (+20,1 %) a bramborách (+21,4 %). Celkový přehled si můžete prohlédnout zde.

Nejvíce zdražuje mouka! A může za to válka na Ukrajině.

Většina světových zásob obilí pochází z Ruska a Ukrajiny. Obě země patří k největším producentům obilí na světě. Úroda na Ukrajině ale bude letos podle odhadů na polovině. Zda se vůbec na jaře zaseje, je také nejisté.

Sice největším odbytištěm pro ruské a ukrajinské klasy je Blízký východ a severní Afrika. Ale ti teď shání obilí všude po Evropě, tedy i u nás, a nabízejí jakoukoli cenu. Je otázka, jestli už není prodáno, co ještě není sklizeno...

Inflaci poznají čeští zákazníci i na cenách masa. Cena vepřového byla loni katastrofálně nízká, chovatelé prasat velmi prodělávali. Nyní letí na německé burze raketově nahoru. Je o 80 % vyšší než třeba před měsícem. To se projeví i na ceně masných výrobků. A zase je na vině válka. Ukrajina dovážela krmiva do Španělska a Německa, což jsou největší producenti prasat. Krmivo se teď špatně a draze shání. Začíná tak být menší nabídka vepřového za vyšší ceny. U nás je soběstačnost pod 50 %. 

Ani v zelenině nejsme soběstační. Naše soběstačnost končí na 30 %. K mírnému zlevnění by mohlo dojít, až začne dozrávat ta naše.

Zdroj: Seznam zprávy

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?