Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Karob alias Svatojánský chléb

Publikováno: 08.08.2009     Autor: Neznámý


Karob se získává z rostliny stromovitého vzrůstu a vyrůstá až do 15 metrů. Latinský název pro tuto rostlinu je Ceratonia Siliqua. Tato stálezelená rostlina roste ve Středomoří. Mezi hlavní producenty patří Itálie, Řecko a Španělsko. Nevyžaduje náročné podmínky bohaté na živiny. Roste v písčité půdě a v teplém a vlhkém prostředí. Na stromech rostou plody luskovitého tvaru. Lusk je přibližně 15-30cm dlouhý a poměrně silný a široký. Tyto lusky mají chuť podobnou čokoládě. Zpracovávané plody jsou barvy hnědé. Uvnitř lusku se nacházejí semena obalená dužninou.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Karobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi.

Jeho škála použití je veliká. Používá se především na výrobu sladkostí jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, a podobně. Karobová čokoláda je zejména vhodná pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.
V obchodě ho můžeme koupit pod názvem svatojánský chléb nebo karob.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Jíst zdravě neznamená jíst draze

Káva o čtvrté - diskusní pořad Českého rozhlasu - stanice Dvojka.

Co nám (ne)říká Nutri-Score

Snaha o zjednodušení orientace v nabídce potravin je mnoho a hlavně v každé…

Nesmysl nebo pravda?

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny, skutečně nám změní pH těla? Jak je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?