Publikováno: 12.02.2020 Autor: Slunew
Populární nápoj, který patří k těm nejvíce konzumovaným u nás i ve světě. Káva. Zajímalo by vás, jak se hodnotí kvalita kávy?
Káva je jeden z nejoblíbenějších a nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Mnoho z nás si bez ní neumí představit den. Co na ní máme tak rádi? Výrazné aroma, chuť, ale především její stimulační účinek, který má na naši nervovou soustavu díky obsahu kofeinu.
Několik zajímavostí o kávě:
Káva se začala pěstovat v Jemenu kolem roku 575 našeho letopočtu.
Existuje více než 60 druhů kávovníků, ale k obchodování a zpracování se využívají jen 4 druhy.
Jedná se o tyto 4 druhy – arabika, robusta, excelsa a kávovník liberejský.
Sběrač kávy denně nasbírá 50 – 100 kg zralých plodů kávovníku.
Zelená kávová zrna se praží při teplotě 180 °C – 240 °C a to 8 – 15 minut v závislosti na požadovaném stupni vypražení.
Kvalita kávy a její hodnocení
K hodnocení kávy se používají především metody senzorické analýzy. Při nich se nehodnotí pouze káva jakožto nápoj, ale také kvalita kávových zrn.
Je dobré zmínit, že se v rámci kvality kávy sledují hygienické kvality jako je obsah kontaminantů, mykotoxinů a mikroorganismů.
Spotřebitelům jde pak především o senzorickou kvalitu. Hodnotí se vzhled, barva, vůně a chuť. Většina zemí má vlastní klasifikační tabulky.
U zrn se hodnotí také velikost, barva, celkový vzhled, stupeň upražení a vyrovnanost barvy.
Která káva vám zachutná je na vás, jak si ale vybrat kávu, která je fér? Pomocí našeho hodnocení u kávy.