Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kdy je maso červené?

Publikováno: 14.03.2022     Autor: Slunew

Neexistují jednoduché kategorie odlišující zdravé maso od nezdravého. Barva masa sama o sobě nemá velkou výpovědní hodnotu, abychom to byli takto jednoduše schopni rozhodnout. Každé maso má svoje pro i proti…


O červeném mase se na úrovni vědy začalo aktivně mluvit ve druhé polovině 20. století, kdy byly poprvé sledovány významné rozdíly mezi různými populacemi z hlediska rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Hlavním smyslem vyčlenění červeného masa byla snaha rozlišit populace přijímající vyšší množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu v podobě tučného masa (hovězí a vepřové) oproti populacím přijímajícím ve vyšší míře polynenasycené mastné kyseliny v podobě mořských ryb.

Přestože česká legislativa termíny bílé a červené maso nijak neupravuje, jsou součástí slovní zásoby v kulinářství již od nepaměti. 

Řada druhů masa, například krůtí či vepřové, může spadat do obou skupin, dle konkrétní anatomické části či stáří zvířete. Jiné druhy, zejména ryby či zvěřina, jsou často vyčleňovány do vlastních kategorií.

Co skutečně tedy odlišuje červené a bílé maso? 

To a mnoho dalšího se dozvíte v článku publikovaném Společností pro výživu, jehož autorem je Mgr. Tomáš Nekula z Ústavu veřejného zdraví, Lékařské fak. Masarykovy univerzity, Brno: Celý článek "Kdy je maso červené?"

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?