Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Klecový chov slepic: Reportáž upozornila na podmínky, v jakých slepice žijí. Jak se k situaci postaví obchodní řetězce?

Publikováno: 25.06.2018     Autor: FÉR potravina

Budou se v Česku i nadále chovat slepice v hrozivých klecových chovech? A jak to bude s nabídkou vajec v supermarketech?


Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize odvysílané 18. 6. 2018 záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří až na kůži a namačkané na sebe v malých klecích. Mezi živými zde byly i mrtvé tlející kusy, které podmínky chovu nepřežily.

Reportáž upozornila na problém. Teď už je to na spotřebiteli.

Na nevyhovující podmínky klecových chovů slepic upozornil spolek Obraz - Obránci zvířat, který inicioval vznik petice. Zda byla zmiňovaná reportáž odvysílaná právě na základě této petice, to je momentálně asi nepodstatné.

Podstatné je, že se potvrdilo, že pokud chceme něco v oblasti potravin změnit, musí se o tom začít mluvit. A spotřebitelé následně mohou nákup dané potraviny odmítnout.

 V některých obchodních řetězcích si budeme muset na lepší vejce počkat.

Všechny obchodní řetězce prodávající potraviny na českém trhu deklamovali, že přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Bohužel to ale nebude hned, protože není dostatek těch podestýlkových. S výjimkou internetového portálu Rohlík.cz, který svým zákazníkům nabízí z 80 % vejce z podestýlky,  obchodní řetězce budou zcela bez klecových vajec nejpozději do roku 2025. S postupným získáním nových dodavatelů budou zvyšovat podíl podestýlkových vajec.

 A jak poznáte, z jakého chovu vejce pochází?

Zcela jednoduše, na každém vajíčku je uveden kód složený z čísel a písmen. První číslo znamená typ chovu, první dvě písmena zemi původu a pak následují 4 číslice, které jsou zároveň registračním číslem chovu.

Zdroj: ČT, Obraz, Hospodářské noviny

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?