Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Klecový chov slepic: Reportáž upozornila na podmínky, v jakých slepice žijí. Jak se k situaci postaví obchodní řetězce?

Publikováno: 25.06.2018     Autor: FÉR potravina

Budou se v Česku i nadále chovat slepice v hrozivých klecových chovech? A jak to bude s nabídkou vajec v supermarketech?


Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize odvysílané 18. 6. 2018 záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří až na kůži a namačkané na sebe v malých klecích. Mezi živými zde byly i mrtvé tlející kusy, které podmínky chovu nepřežily.

Reportáž upozornila na problém. Teď už je to na spotřebiteli.

Na nevyhovující podmínky klecových chovů slepic upozornil spolek Obraz - Obránci zvířat, který inicioval vznik petice. Zda byla zmiňovaná reportáž odvysílaná právě na základě této petice, to je momentálně asi nepodstatné.

Podstatné je, že se potvrdilo, že pokud chceme něco v oblasti potravin změnit, musí se o tom začít mluvit. A spotřebitelé následně mohou nákup dané potraviny odmítnout.

 V některých obchodních řetězcích si budeme muset na lepší vejce počkat.

Všechny obchodní řetězce prodávající potraviny na českém trhu deklamovali, že přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Bohužel to ale nebude hned, protože není dostatek těch podestýlkových. S výjimkou internetového portálu Rohlík.cz, který svým zákazníkům nabízí z 80 % vejce z podestýlky,  obchodní řetězce budou zcela bez klecových vajec nejpozději do roku 2025. S postupným získáním nových dodavatelů budou zvyšovat podíl podestýlkových vajec.

 A jak poznáte, z jakého chovu vejce pochází?

Zcela jednoduše, na každém vajíčku je uveden kód složený z čísel a písmen. První číslo znamená typ chovu, první dvě písmena zemi původu a pak následují 4 číslice, které jsou zároveň registračním číslem chovu.

Zdroj: ČT, Obraz, Hospodářské noviny

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?