Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kniha Doba jedová

Publikováno: 16.05.2011     Autor: Neznámý

Představení velmi aktuální knihy Doba jedová - o rizicích dnešní doby, která jsou realitou.


Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.

Sedm kapitol této knížky představuje brilantní, erudovaný a současně velice zábavný pohled na nejrůznější látky, ale i předměty, které nás doprovázejí od „kolébky do hrobu“. Hlavním cílem autorů bylo demystifikovat a podrobit kritickému rozboru různá pravidla a poučky týkající se jednak životosprávy jedince, jednak životního stylu jako takového. U každého jednotlivého příběhu na základě nejnovějších odborných poznatků citlivě zvažují všechna „pro“ i „proti“. Autoři neváhají přiznat, že absurditou doby, ve které žijeme, jsou i protikladné názory odborníků nebo nedostatek relevantních informací o věcech, které nás obklopují (například mikrovlnné trouby nebo pružinové matrace). Každá kapitola je proto doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu.

Knížka je určena pro zvídavé čtenáře, kteří hledají poučení a vysvětlení mnoha současných problémů, jako je třeba melaminový skandál, kontaminace masa a vajec dioxiny, amalgamové plomby nebo široce doporučované očkování dívek ve věku 9–15 let proti rakovině děložního čípku. Mnoho rad a poučení naleznou rodiče kojenců a batolat, ale i senioři při hledání způsobů ke zkvalitnění vlastního života. Doba jedová by měla představovat doporučenou četbu pro studenty i profesionální zdravotníky, neboť obsahuje mnohé informace, které nejsou v učebnicích obsaženy. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu, lobbingu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.

Autoři


Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. má dlouholeté zkušenosti z pedagogické práce na Univerzitě Karlově. Zároveň byla řešitelkou a spoluřešitelkou sedmi grantových projektů zabývajících se mechanismy vzniku patofyziologických změn u hematologických onemocnění, schizofrenie, Alzheimerovy nemoci a autismu. Věnuje se též intenzivně vědecko-populární publicistice se zaměřením na biomedicínu.

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. je profesorem toxikologie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pracuje v oboru molekulární biochemie, enzymologie a toxikologie extrémně jedovatých synteticky připravených i přírodních látek a psychofarmak. Ve své vědecké práci se zaměřuje na biochemické mechanismy toxických účinků různých biologicky aktivních látek a léků, zejména v terapii Alzheimerovy nemoci. Zabývá se rovněž působením různých peptidů v procesech učení a paměti.

296 str., brož., 279 Kč, 2001, ISBN 978-80-7387-469-8

Knihu Doba jedová si můžete objednat na www.DobaJedova.cz

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?