Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Konec svátečního plýtvání

Publikováno: 27.12.2025     Autor: FÉR potravina

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a chutné nápady, jak zbytky salátu, ryby, brambor i cukroví proměnit v plnohodnotné jídlo. Buďte FÉR k jídlu i po svátcích, snížíte tak i rozpočet na další dny.


Po Vánocích, když opadne sváteční atmosféra, zůstává v lednici nefalšovaný chaos: ztvrdlé cukroví, zbytek bramborového salátu, nedojedená ryba. Bohužel, svátky jsou obdobím, kdy plýtváme jídlem nejvíce. Odhaduje se, že po Vánocích skončí v koši obrovské množství jídla, a to je nejen finanční ztráta, ale i etické selhání. 

Naštěstí existuje snadné řešení: ZERO WASTE kuchyně po Vánocích. Cílem není sníst nepoživatelný zbytek, ale proměnit ho v plnohodnotné, nové jídlo!

Základem by vždy měla být prevence - tedy aby nám potravinový odpad vlastně vůbec nevznikal - nejlepší ZERO WASTE je to, které nemusí řešit zbytky.

A. Plánování nákupů: Používejte metodu "méně, ale kvalitně" (viz článek 23. 12.).

B. Správné skladování: Potraviny, které už nebudete jíst, zmrazte! Mráz zastaví degradaci. Můžete zmrazit i masové zbytky nebo rýži.

C. FÉR Potravina: Kontrolujte složení a datum spotřeby – kupte raději menší balení kvalitní suroviny, které se celé včas spotřebuje.

 

Když už nám ale přebytky vzniknou, tak klíčem k záchraně je kreativita!

Zde jsou recepty, které vám pomohou restartovat lednici a třeba i ušetřit:

Bramborový salát v novém kabátu: Placky a Gratin

  • Problém: Salátu je vždy příliš a s majonézou nevydrží dlouho.

  • Řešení 1: Bramborové placky (Salátníky): Smíchejte zbytek salátu (bez okurek a přebytečné majonézy) s trochou mouky, vejcem, najemno nastrouhanou cibulí a česnekem. Tvarujte placičky a smažte na minimu oleje.

  • Řešení 2: Bramborový Gratin: Smíchejte salát s trochou smetany, nastrouhejte sýr a krátce zapečte. Získáte teplou večeři, která vůbec nechutná jako salát.

  • Bezpečnost: Salát s majonézou by se měl spotřebovat do 2–3 dnů. Používejte jen salát, který byl správně skladován v chladu!

 

Rybí a Masové zbytky: Pomazánka a Rizoto

  • Problém: Zbytky smaženého kapra, řízků nebo pečeného masa.

  • Řešení 1: Rybí pomazánka: Upečenou/smaženou rybu rozmělněte, smíchejte s tvarohem nebo žervé, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku, citronovou šťávu a pepř.

  • Řešení 2: Rizoto (Nasi Goreng): Masové zbytky nakrájejte, osmahněte s cibulí a česnekem. Přidejte rýži (ze spíže), mraženou zeleninu (viz článek 5. 1.) a dochuťte sójovou omáčkou a kořením (např. kari).

 

Cukroví a Vánoční sušenky: Nepečený dort a Kuličky

  • Problém: Ztvrdlé, nechtěné, nebo neestetické kousky cukroví.

  • Řešení: Vytvořte nový dezert. Cukroví rozmixujte, přidejte rum (nebo ovocný džus), trochu másla, kakaa a utvořte nepečené rumové kuličky nebo hmotu použijte jako základ na cheesecake (místo sušenek).

 

Vánočka a Suché pečivo: Krutony a Zapečený sendvič

  • Problém: Suchá vánočka, staré rohlíky a chleba.

  • Řešení 1: Strouhanka: Suché pečivo rozmixujte a získáte domácí strouhanku bez zbytečných přísad.

  • Řešení 2: Krutony do polévky: Nakrájejte na kostičky, promíchejte s trochou oleje a bylinkami, a opečte na pánvi nebo v troubě.

  • Řešení 3: Francouzský toast/Chlebová polévka: Sladká vánočka se skvěle hodí na Francouzský toast (namočit do vajíčka a mléka, opéct).

 

Zelenina z vývaru a přebytky: Polévky a Karbanátky

  • Problém: Uvařená zelenina z kapřího/masového vývaru.

  • Řešení 1: Zeleninový krém: Zeleninu z vývaru rozmixujte s trochou vývaru a smetany. Krémovou polévku máte hotovou za 5 minut.

  • Řešení 2: Karbanátky: Uvařenou zeleninu rozmačkejte, přidejte vejce, strouhanku (viz výše), sůl, pepř a utvořte karbanátky. Vylepšete fazolemi nebo čočkou ze spíže.

Vánoce jsou u konce, ale FÉR přístup k jídlu by měl trvat celý rok. Dejte zbytkům druhou šanci i jindy než jen po Vánocích.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?