Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kostka cukru slaví 180let!

Publikováno: 16.02.2023     Autor: Slunew

Ať už si o cukru v současnosti myslíme co chceme, před 180ti lety to byli Češi, kdo z homole udělal kostku.


23. ledna 1843, získal Jakub Kryštof Rad, ředitel cukrovaru v Dačicích, císařské privilegium na výrobu kostkového cukru a jeho nový vynález se tak začal šířit po celém světě. Nápad na kostkový cukr mu však vnukla jeho manželka Juliana, podle vyprávění se zranila při odsekávání kousku z tvrdé cukrové homole, které bývaly vysoké až 1,5 metru. Proto po manželovi chtěla něco praktičtějšího. Cesta kostky cukru tak mohla začít.

Přestože se cukr stal za poslední léta spíše strašákem, Čechy patřily mezi cukrovarnické velmoci. Dnes už sice tolik cukrovarů nemáme, ale i tak se u nás cukrové řepy pěstuje stále dost. Ve výrobě cukru je ČR dlouhodobě soběstačná. 

V cukrovarech finišuje cukrovarnická kampaň. Ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci. Meziročně se očekává menší výroba, přesto se podaří vyrobit dostatečné množství cukru pro tuzemskou spotřebu. 

Ve výrobní sezóně 2021/22 byla pátým největším výrobcem cukru v Evropě. Přestože dnes u nás funguje jen sedm cukrovarů, produkují stejné množství cukru jako 53 cukrovarů v roce 1989. Výroba v roce 2021/22 překonala hranici 620 tisíc tun, jde o druhou nejvyšší hodnotu za posledních 30 let.

A jak říká minist zemědělství, není to jen o cukru jako takovém. „Cukrová řepa do naší krajiny patří a pomáhá jí, protože zpestřuje osevní postupy. Je výbornou předplodinou, přispívá ke zúrodňování půdy díky hlubokému kořeni, organickému hnojení a velkému množství rostlinných zbytků po sklizni. Taky zajišťuje pracovní místa lidem na venkově, proto se ji snažíme udržet a rozvíjet. Cukrová řepa je zařazena mezi citlivé komodity, jejich pěstitelé tak mají možnost využít přímé platby ze zdrojů Evropské unie. Na cukrovou řepu šlo loni formou dobrovolné podpory vázané na produkci přibližně 450 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

zdroj: Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_cukrovarnicka-kampan-vrcholi-cukru-bude.html

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?