Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kupovaný hummus? Nic moc...

Publikováno: 05.04.2022     Autor: Daniel Kalmus

Příprava hummusu doma je velmi jednoduchá a nepotřebujeme k ní více než 5 ingrediencí. Co ale hummus z obchodu? Je ve složení velký rozdíl? Bohužel kupované hummusy složením moc nepotěší. :(


Hummus lze kromě přípravy doma velmi snadno koupit také v obchodě. Takový výrobek se ale může od toho připraveného doma, s použitím několika základních ingrediencí, velmi lišit. Dle belgického testu může mít varianta z obchodu ve složení až o 16 ingrediencí více. Mezi nimi můžeme najít řadu aditiv a průmyslových ochucovadel.

Spotřebitelská organizace Test-Achats otestovala 18 hummusů prodávaných v supermarketech a srovnala je s klasickým receptem, který zahrnuje 5 ingrediencí (cizrnu, citron, česnek, sezamovou pastu tahini a sůl).

Výrobek, který se od klasické přípravy lišil nejvíce, obsahoval 16 dalších složek. V testovaných vzorcích bylo v průměru o 12 ingrediencí navíc, z toho průměrně 3 přídatné látky.

Pravý kvalitní hummus musí obsahovat 70-85 % cizrny a 12-15 % sezamové pasty tahini. V testovaných vzorcích však test zjistil v průměru 52 % cizrny (přesněji 35-70 %) a zhruba 9 % sezamové pasty, která ovšem ve dvou výrobcích zcela chyběla.

Cena domácího hummusu (5,19 eur za kilogram) je v belgických poměrech o něco nižší než cena kupovaného (5,45 eur za kilogram), srovnával se však průměr a pomazánka v některých obchodech stála i třikrát více.

Výroba hummusu je přitom skutečně snadná:

Rozmixujte 350 g uvařené cizrny. Přidejte k ní šťávu z půlky citronu, lisovaný stroužek česneku, 3 lžíce sezamové pasty a trochu soli. Podáváte-li hummus jako předkrm v malé misce, můžete na poslední chvíli přidat trochu olivového oleje.

 

Zdroj: spotrebitele.dtest.cz

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?