Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kupujte "ČESKÉ POTRAVINY"

Publikováno: 24.08.2017     Autor: FÉR potravina

Jste patrioti? Pak kupujte opravdu jen české potraviny! Od září 2016 máme přesnou definici, co je a není "Česká potravina" a kdy se toto značení může na obale potraviny objevit.


Češi se řadí k největším patriotům v Evropě, hrdě se ke své příslušnosti k České republice hlásí. Potvrzuje to i průzkum agentury STEM, podle nějž je více než osmdesát procent Čechů pyšných na své občanství. Projevuje se to ve velké míře i v upřednostňování potravin domácího původu. Více než 58 procent Čechů si vybírá potraviny podle země jejich původu a téměř 46 procent z dotázaných v průzkumu agentury Médea uvedlo, že při nákupu potravin vyhledává české produkty.

Na poptávku zákazníků reagovali obchodníci řadou různých označení - Česká kvalita, Vyrobeno v ČR, Český výrobek, Z české produkce… Nebylo by na tom nic špatného, pokud by jejich aktivita měla legislativní mantinely. A ty donedávna neexistovaly.

Změnu přinesla v lednu letošního roku novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která povoluje používání označení Česká potravina a současně přesně vymezuje pravidla jeho používání. Veškerá dosavadní značení, která výrobky slovně nebo graficky spojují s Českou republikou, musejí tato pravidla splňovat. Která to jsou?

Tak především - potraviny nemohou být na území České republiky jen vyrobeny, nýbrž musejí být i z českých surovin. V případě jednosložkových potravin musí plných 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pocházet z České republiky a na území České republiky musí proběhnout i prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby. U vícesložkových potravin pak součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky musí tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek (mimo vodu) stanovených v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny a na území České republiky musí probíhat všechny fáze výroby.

Existuje jediná výjimka, pro kterou zatím podmínky užití značky Česká potravina neplatí, a to produkty s označením „Český výrobek - Garantováno potravinářskou komorou ČR“. Výjimka je však časově omezená na tři roky od data platnosti zákona.

Penny Market se na podporu českých potravin a lokálních výrobců soustředí dlouhodobě. K dobrovolnému označování Česká potravina a k pravidlům s tím spojeným se Penny Market přihlásil jako první z velkých obchodních řetězců u nás již v září roku 2016. V současnosti garantuje, že sedm z deseti potravinářských výrobků je v prodejnách PENNY českých.

V naší databázi najdete v současnosti 436 potravin s tímto označením a všechny tyto potraviny najdete také ve všech prodejnách PENNY.

 

Co se tedy skrývá za označením „Česká potravina“?

Nezpracované potraviny, které tvoří ze 100 % jedna složka:

  • pochází pouze z ČR,
  • všechny fáze výroby probíhají v ČR,
  • např. maso, ovoce, zelenina, ale i mléko.

Zpracované potraviny, které jsou vyrobeny z více přísad:

  • min. 75 % hmotnosti surovin a přísad pochází z ČR,
  • všechny fáze výroby probíhají v ČR,
  • např. jogurty, salámy, pečivo.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?