Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Publikováno: 15.07.2012     Autor: Neznámý

Překyselení organismu může být způsobeno potravinami, které konzumujeme.


Autor: Peta

Když si vzpomeneme na naše školní léta, možná si vybavíme, jak nám učitelé na hodinách chemie do hlavy vtloukali: kyseliny mají nízké hodnoty, zásady mají vysoké hodnoty a pH 7.0 je neutrální. A z hlediska každodenního života to pro nás neznamenalo vůbec nic.

Překyselení organismu nebyla doposud věnována moc velká pozornost. Ukazuje se, že dlouhodobý zdravotní stav je lepší, když pH těla je neutrální nebo lehce zásadité. Pokud máme sklon spíše ke kyselému pH, hrozí vyšší riziko osteropózy, oslabení svalů, srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění ledvin a řady jiných zdravotních problémů. Je proto důležité udržet správnou rovnováhu kyselin a zásad v našem těle.

Kyselinotvorné potraviny nám berou minerály


Když se zamyslíme nad tím, kolik mléčných výrobků dnes konzumujeme a přesto má výskyt osteoporózy stoupající tendenci, snadno dojdeme k závěru, že příčina bude asi i jinde než jen v nízkém příjmu vápníku. Mléčné výrobky mohou být sice bohaté na vápník, ale zároveň je většina z nich kyselinotvorná. Kyseliny představují pro organismus škodlivé látky. Tělo některé kyseliny vytváří jako produkty látkové výměny, např. chlorovoodíkovou, octovou, močovou, apod. a jiné přijímá nevhodnou stravou. Zásadité látky si tělo nevytváří, ty bohužel přijímá pouze z potravy. Pokud je příjem zásadotvorných potravin dostatečný, je vše v pořádku. Pokud ale přijímáme více kyselinotvorných potravin, může nastat problém. Kyselinotvorné potraviny snižují pH těla a organismus následně vyvíjí úsilí na to, aby se tělo této kyselosti zbavilo. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými.

Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík - minerál , který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Duležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Jaké potraviny jsou kyselinotvorné a jaké zásadotvorné?


Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy (proso, pohanka, špalda) jen vermi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že např. šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Kyselinotvorné potraviny


Parmezán, tučné sýry, mléko, maso, těstoviny, rýže, arašídy, kešu, para ořechy, cukr, bílé a kynuté pečivo, majonéza, kečup, slazené nápoje, sycené nápoje, umělá sladidla, káva, alkohol.

Zásadotvorné potraviny


Špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj.
Lidé by se měli naučit porozumět svému tělu. Jídlo a potraviny se v průběhu času mění, avšak naše orgány pracují stále stejně. Dříve bylo určitě snazší tuto rovnováhu dodržovat, lidé nad ní nemuseli přemýšlet, všechno šlo nějak přirozeně. Dnes máme na výběr velké množství chemicky upravovaných potravin, po kterých lidé z lenosti rádi sahájí. Fast foody této situaci také nepřidávají. V zájmu svého zdraví bychom se měli snažit tuto problematiku pochopit a přehodnotit naše stravovací návyky. Jak pravil Hippokrates: „Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo“.

Zdroje:
http://www.naturalnews.com/Report_acid_alkaline_pH_6.html#ixzz1wnqZOH8j
http://www.volny.cz/lekarnik/Lekarna/Nemoc/Odkyseleni.htm
http://www.luhacovicepraha.com/clanky/Prekyseleni-organismu-Acido-bazicka-rovnovaha-ABR/
http://www.nasevyziva.cz/sekce-zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny/clanek-zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny-186.html

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?