Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Letní osvěžení

Publikováno: 02.07.2018     Autor: FÉR potravina

Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor?


V parných dnech stoupá spotřeba zmrzliny. Ale jak vybrat tu opravdovou?

Přestože je základní surovinou tradiční poctivé zmrzliny smetana, ne ve všech mražených pochoutkách ji najdeme. Někteří výrobci ji bohužel čím dál častěji nahrazují rostlinným, kokosovým či palmovým tukem. Jak tedy poznat, kdy si kupujeme pravou kvalitní zmrzlinu?

Základním vodítkem je název. Pokud vaše oblíbené nanuky a zmrzliny, mají v názvu “smetanové” nebo “mléčné”, neměli byste sáhnout vedle. Tuto podmínku totiž stanovuje vyhláška. Bohužel už však nezaručí, že “smetanový” nanuk nebo “mléčná” zmrzlina nebude „vylepšená“ vodou nebo ztužovači

V takovém případě pak zkontrolujte složení. Pokud je na prvním místě voda, raději výrobek odložte a dál ani nečtěte, určitě byste narazili na přidané gumy a možná i škrob.

Jiným případem jsou ovocné nanuky a zmrzliny, jejichž základní složkou je ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky by nemělo klesnout pod 10 %. Mražené vodové krémy a sorbety pak nesmí obsahovat přidaný tuk. I u těchto “vodových” nanuků ale bohužel platí pravidlo, že pokud obsahují více vody, jsou „vyztužené“ gumou nebo želatinou.  

Pro kvalitní zmrzlinu nebo nanuk dnes nemusíte chodit ke specializovaným cukrářům a zmrzlinářům. Snadno je seženete i v supermarketech. Stačí číst etikety. Na obalu totiž nesmí chybět přesný popis výrobku, tedy zda se jedná o zmrzlinu smetanovou, mléčnou, s rostlinným tukem či o zmrzlinu nesmetanového typu, tzn. “vodovou” či ovocný sorbet. Na obalu najdete i takzvanou ochucující složku (vanilkovou, čokoládovou, pistáciovou, ovocnou atd.). Pokud byl mražený krém naopak ochucen aromaty, musí se v názvu označit jako „s příchutí“, s výjimkou vanilkového ochucení. Bohužel tyto „s příchutí“ bývají často doplněny i barvivy.

Pokud se vám nechtějí etikety číst nebo si nejste jistí, použijte naši aplikaci FÉR potravina. S její pomocí si můžete navíc vyrobit zmrzlinu i doma, ať už jen čistý sorbet z ovoce, kterého je momentálně velký výběr, anebo i tu ze smetany či tvarohu. V současné době nabízí Penny Market privátní značku BONI. V její řadě naleznete kvalitní mléčné výrobky, ale hlavně všechny z nich splňují podmínku ČESKÉ POTRAVINY, takže jsou nejen vyrobené v českých mlékárnách, ale i z českého mléka.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?