Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Limit pro rezidua antibiotik překročen v polském kuřecím mase až trojnásobně

Publikováno: 13.07.2013     Autor: Neznámý


Vydáno: 13.7.2013 Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 12. 7. 2013.
Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila dvou až trojnásobné překročení limitu pro výskyt rezidua antibiotika doxycyklin v potravině KUŘECÍ STEHENNÍ ŘÍZKY, bez kosti a kůže hluboce zmrazené kuřecí maso, vakuově balené, 600g, výrobce: ALMA Sp. z o.o., Polsko. SZPI v rámci mimořádné kontrolní akce v provozovně společnosti JIP východočeská, a.s. Hradišťská 407, 53352 Pardubice – prodejna Cash & Carry odebrala vzorek uvedené potraviny pro laboratorní analýzu. Rozborem bylo u dvou ze šesti podvzorků zjištěno překročení maximálního limitu, který je pro danou látku stanoven právními předpisy na 100 mikrogramů na 1 kilogram, a to naměřenými hodnotami 243 a 315 mikrogramů na kilogram. Tím došlo k porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 470/2009 týkající se uvádění potravin živočišného původu s obsahem reziduí farmakologicky účinných látek na trh. Z průvodní dokumentace k uvedené potravině vyplývá, že dodavatelem zboží do společnosti JIP východočeská, a.s. je Pavel Vodička Rožnov 23, 55101 Jaroměř 1.
Doxycyklin je v potravinářském průmyslu povolené antibiotikum za podmínky dodržení stanoveného dávkování a dodržení ochranných lhůt před porážkou. Překročení limitu inspekce hodnotí jako porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, protože takto kontaminovanou potravinu nelze označit za bezpečnou. Z uvedených důvodů bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Laboratorní analýza u žádného z dosud odebraných vzorků neprokázala přítomnost zakázaného farmaka metronidazol. Notifikaci k případu SZPI odeslala do evropského systému rychlého varování (RASFF).

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj: SZPI

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?