Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Máslo vs. margarín - tuky a hubnutí

Publikováno: 13.01.2012     Autor: Neznámý

Nedostatek kvalitních tuků v naší stravě je nebezpečný, stejně jako jejich nadbytek.


Autor: Stana

V předchozí části jsme si řekli, že živočišné tuky jsou neprávem zatracované a jejich škodlivost je nadsazená a v rozporu s novými zjištěními.

Neustálé omýlaní praktických lékařů a některých výživových poradců, že vhodné jsou pouze margaríny a rostlinné tuky a že živočišné tuky mohou za srdeční onemocnění, je dnes už demagogie.

Bohužel stále přetrvává, a někteří nehodlají přistoupit na výsledky nových zjištění ve výživě, či se prostě o výživu nezajímají tak dalece, aby tyto změny postřehli.
Pokud se budeme trochu podrobněji zaobírat reakcemi vznikajícími při smažení, nalezneme další zajímavé reakce. Při smažení dochází k cyklizaci, polymeraci, oxidaci mastných kyselin- hlavně nenasycených. Rychlost reakcí se zvyšuje se stupněm nenasycenosti MK.

Při smažení se uvedených reakcí účastní nejvíce kyselina linolenová a linolová, méně pak kys. olejová a nejméně nasycené MK. Z toho vyplývá, že oleje nejsou pro smažení vhodné, protože se při vysokých teplotách rychle rozkládají. Oproti živočišným tukům, které mají více nasycených MK a jsou stabilní i při smažení. V olejích se při smažení tvoří produkty (dimery), tyto látky se absorbují do smažené potraviny. Při testování olejů Amesovým testem, vykazují tyto produkty mutagenní aktivitu. Dále se vytváří akrylamid (potenciální karcinogen a neurotoxin).

Smažení již opustíme. Pokud pomineme máslo, které se nám hůře roztírá, můžeme zvolit máslo pomazánkové.

Pomazánkové máslo, nejen, že prakticky neobsahuje „éčka“, je k dostání v různých příchutích, vyrábí ho mnoho českých firem a za přijatelnou cenu. Snadno se roztírá, obsahuje méně tuku ( kolem 31%) a cholesterolu než klasické máslo. Skládá se hlavně ze smetany, sušeného mléka, syrovátky, bramborového škrobu a malého množství soli. Takže obsahuje přírodní složky, kterých se obávat nemusíme a chuťově je velmi vyhovující. Má také různé příchutě a lze tak použít jako zdravý základ do pomazánek, na chlebíčky, jen tak na pečivo. Přičemž obsahuje kvalitní živiny, na rozdíl např. od tavených sýrů, které jsou dochucované glutamáty a hlavně obsahují soli kys. fosforečné, které váží vápník a tvoří s ním sloučeniny, které se nemohou vstřebat. Tavené sýry proto nemůžeme považovat jako zdroj vápníku. Pomazánkové máslo je tedy zajímavou a zdravou alternativou pro margariny i pro máslo, které se nám hůře roztírá. Nevidím tedy důvod proč tělu dodávat syntetické vitaminy a další pochybné konzervanty z margarínů. Co může být zdravé na něčem, co se prodává za 17Kč na 250g??

O másle jsem toho řekla už myslím dost. Podíváme se na problém tuků a hubnutí.

Z minulého článku je jasné, že tuky potřebujeme k životu. Jsou nezbytné pro celkový vývoj, tvorbu hormonů, jsou nezbytnou součástí každé buňky, poskytují tělu energii o mají také ochrannou funkci.

Někdy ale z různých důvodů tuky zavrhujeme a snažíme se jim prakticky vyhnout úplně.
Často je to problém náctiletých slečen, které si připadají tlusté. Přestanou tedy jíst maso, protože je přece samý tuk a vyřadí tuk ze svého života konzumací pouze ovoce a zeleniny. Někdy i jedí mléčné výrobky ( v tom lepším případě), ale pouze odtučněné. V takovém extrému sice začnou hubnout, ale protože organismus potřebuje denně 0,8- 1g bílkovin na kilogram hmotnosti, ztrácí fyzickou sílu a svalovou hmotu. Organismus má nedostatek energie a živin. Protože naše tělo není hloupé,začne si vše brát ze zásob. Ze svalů glukózu pro tvorbu energie, čímž se svalová hmota zmenšuje. Dále zásoby železa, minerálů uložených v kostech (hlavně vápník, hořčík a další. Protože touto stravou dochází k nedostatku prakticky všech látek, tělo si je bere z vlastních zásob. Tuková vrstva totiž slouží i jako zásoba vit. A,D,E,K. Další látky máme uloženy v kostech, svalech, krevní plazmě ( Na, K, Cl, bílkoviny, Fe, vit.skupiny B..)
Organismus si tyto zásoby bere, dokud má z čeho brát. Obecně při tomto stavu dochází k padání vlasů, špatnému hojení ran, zhoršené kvalitě nehtů, kůže je suchá a matná, krvácejí dásně, dochází k vynechání menstruačního cyklu. Pro menstruaci je důležitý právě cholesterol. Je známé, že vrcholové sportovkyně, které jsou velmi štíhlé a mají nízkou hladinu cholesterolu, nemají menstruaci.

Při dlouhodobém stavu dochází k poškození orgánů a trávicího traktu, které mohou být trvalé.

Důležité je si uvědomit, že naše tělo funguje jako celek, pokud onemocní jeden orgán, není to záležitost pouze toho orgánu. Jakákoliv dysfunkce ovlivňuje celý organismus. Pokud nedodáváme tělu energii ve formě tuků nebo sacharidů, může si ji brát ze zmíněné svalové hmoty, což je pro něj nejjednodušší, tuto energii použije zejména pro funkci mozku. Mozek spotřebuje z 1mg glukózy až polovinu pouze pro svoji potřebu. Pokud je ale zapotřebí energie pro udržení tělesných funkcí a tvorbu tepla, energie je brána z tukových zásob, metabolickými procesy v játrech se na energii mohou měnit i bílkoviny. Organismus si tedy při nedostatku dovede poradit, ale pokud se jedná o dlouhodobý nedostatek, zásoby jsou vyčerpány a dochází k poruchám. Zejména se mění produkce žaludečních šťáv, nezbytných pro trávení. Žaludek je drážděn nedostatkem potravy, kyselina chlorovodíková může naleptávat sliznici a způsobit vznik žaludečních vředů. Nedostatkem vitamínů a bílkovin se snižuje imunita, což má za následek časté infekční nemoci. Tuky jsou nezbytné pro vstřebávání vit. A,D, E, K. Pro využití vit. A, který je nezbytný pro správnou funkci oční rohovky je třeba přijmout min. 25g tuku denně.

Vyloučit proto tuky z naší stravy je zdraví nebezpečné.Pro správnou funkci organismu je důležitý příjem kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů, enzymů…a také tuků, které se účastní mnoha metabolických procesů.

Na druhou stranu nadbytek tuků, při obezitě má za následek vysoký krevní tlak, cukrovku II. typu, křečové žíly, infarkt myokardu, poruchy potence, kožní problémy. Obezita, ale není způsobena pouze jedním faktorem. Často má na ni vliv pohyb, celkový způsob stravování a života. Obezita je z 99% naším výtvorem. Pouze 1% vzniká v důsledku poruchy ( nejčastěji endokrinních žláz ).

Zdravá potravina dodává: Z pohledu výživy, ale i z pohledu českého spotřebitele nelze než doporučit konzumaci českého másla, které je většině případu vysoce kvalitní a vhodné do teplé i studené kuchyně. Stejně tak pomazánkové máslo, které je vhodné pro diety s omezeným přísunem tuku - z pohledu výživy jasná volba před různými tavenými sýry a pomazánkovými krémy (umělé aroma, glutamany, atd...). A dobrý pocit z podpory českých výrobců je jistě také pozitivum, které by mohlo přispět k rozhodování při nákupu.

Seznam másel vyráběných v ČR, které jsou v naší databázi potravin si můžete prohlédnout zde.
Pomazánková másla od českých výrobců jsou k nahlédnutí zde.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?