Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Maso z laboratoře?!

Publikováno: 05.11.2021     Autor: Kalmus

Maso, které “vyrostlo” v laboratoři a žádné zvíře kvůli němu nemuselo jít na porážku? I tak zní budoucnost.


Nové technologie přichází s řadou nových produktů. Jednou z nich je například kultivované maso vytvořené pomocí buněk zvířete pouze v laboratoři. Dá se toto “umělé” maso ale opravdu považovat za maso?

Toto “umělé” maso nemá být náhražka masa, se kterou se často setkáváme v obchodě (sójové řízky apod..). Má se jednat o plnohodnotnou alternativu - tedy maso jak ho známe, jen s odlišným původem.

Proces výroby spočívá v odebrání svalové tkáně z čerstvě poraženého nebo živého zvířete, ten se přenese do laboratoře a určitými metodami jej vědci dokáží namnožit. Funguje to tak, že buňkám dodají veškeré živiny, které potřebují k tomu, aby se dál v médiu množily. Dokáží si tedy vlastnoručně vyrobit například hovězí steak, pro který nemuselo žádné zvíře jít na porážku.

A co na to vegani?

Maso vyrobené z odebrané tkáně zvířete by mohlo splňovat požadavky na to, aby se stalo potravinou vhodnou i pro vegany - pro výrobu tohoto masa nemuselo jít na porážku ani trpět žádné zvíře. Nebo by se to dalo alespoň nazvat termínem “plant-based”? A zařadit ho do jídelníčku, který je zaměřený na rostlinnou stravu. To vše je otázkou budoucnosti a na odpovědi si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

 

Názor si na to zatím můžete udělat sami - odkaz na celý článek zde.

 

Zdroj:Fastcompany

 

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?