Publikováno: 05.11.2021 Autor: Kalmus
Maso, které “vyrostlo” v laboratoři a žádné zvíře kvůli němu nemuselo jít na porážku? I tak zní budoucnost.
Nové technologie přichází s řadou nových produktů. Jednou z nich je například kultivované maso vytvořené pomocí buněk zvířete pouze v laboratoři. Dá se toto “umělé” maso ale opravdu považovat za maso?
Toto “umělé” maso nemá být náhražka masa, se kterou se často setkáváme v obchodě (sójové řízky apod..). Má se jednat o plnohodnotnou alternativu - tedy maso jak ho známe, jen s odlišným původem.
Proces výroby spočívá v odebrání svalové tkáně z čerstvě poraženého nebo živého zvířete, ten se přenese do laboratoře a určitými metodami jej vědci dokáží namnožit. Funguje to tak, že buňkám dodají veškeré živiny, které potřebují k tomu, aby se dál v médiu množily. Dokáží si tedy vlastnoručně vyrobit například hovězí steak, pro který nemuselo žádné zvíře jít na porážku.
A co na to vegani?
Maso vyrobené z odebrané tkáně zvířete by mohlo splňovat požadavky na to, aby se stalo potravinou vhodnou i pro vegany - pro výrobu tohoto masa nemuselo jít na porážku ani trpět žádné zvíře. Nebo by se to dalo alespoň nazvat termínem “plant-based”? A zařadit ho do jídelníčku, který je zaměřený na rostlinnou stravu. To vše je otázkou budoucnosti a na odpovědi si budeme muset ještě nějaký čas počkat.
Názor si na to zatím můžete udělat sami - odkaz na celý článek zde.
Zdroj:Fastcompany