Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Maso z laboratoře?!

Publikováno: 05.11.2021     Autor: Kalmus

Maso, které “vyrostlo” v laboratoři a žádné zvíře kvůli němu nemuselo jít na porážku? I tak zní budoucnost.


Nové technologie přichází s řadou nových produktů. Jednou z nich je například kultivované maso vytvořené pomocí buněk zvířete pouze v laboratoři. Dá se toto “umělé” maso ale opravdu považovat za maso?

Toto “umělé” maso nemá být náhražka masa, se kterou se často setkáváme v obchodě (sójové řízky apod..). Má se jednat o plnohodnotnou alternativu - tedy maso jak ho známe, jen s odlišným původem.

Proces výroby spočívá v odebrání svalové tkáně z čerstvě poraženého nebo živého zvířete, ten se přenese do laboratoře a určitými metodami jej vědci dokáží namnožit. Funguje to tak, že buňkám dodají veškeré živiny, které potřebují k tomu, aby se dál v médiu množily. Dokáží si tedy vlastnoručně vyrobit například hovězí steak, pro který nemuselo žádné zvíře jít na porážku.

A co na to vegani?

Maso vyrobené z odebrané tkáně zvířete by mohlo splňovat požadavky na to, aby se stalo potravinou vhodnou i pro vegany - pro výrobu tohoto masa nemuselo jít na porážku ani trpět žádné zvíře. Nebo by se to dalo alespoň nazvat termínem “plant-based”? A zařadit ho do jídelníčku, který je zaměřený na rostlinnou stravu. To vše je otázkou budoucnosti a na odpovědi si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

 

Názor si na to zatím můžete udělat sami - odkaz na celý článek zde.

 

Zdroj:Fastcompany

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?