Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Máte rádi utopence?

Publikováno: 23.01.2023     Autor: Hana Nova

Domácí nebo kupované? Ať tak či tak, tak vždy záleží nejen na kvalitě uzeniny, ale i vlastního nálevu a přidané zeleniny.


Utopenec je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu. Ideálně jako uzenina by měly být použity poctivé špekáčky, které jsou oloupané a zalité předem připraveným - VYCHLADLÝM - octovým nálevem a doplněné minimálně cibulí, případně paprikou, mrkví, okurkou, někdy i s trochou hořčice. To už záleží na zvyklostech a chuti.

Naše ředitelka Hana Střítecká spolu s řezníkem a kuchařem Danielem Strunou se účastnila hodnocení pro pořad České televize - Černé ovce. 

No a jak to dopadlo? Podívejte se sami. Některé možná, stejně jako nás přejde chuť, některé to navnadí a půjdou si udělat své. Danielův recept na jednoduché - klasické utopené uvidíte v reportáži a my nabízíme taky jeden náš.

Nálev: Svaříme v 1 litru vody 500 ml kvasného octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku nového koření, špetku chilli nebo kousek feferonky, 2 větvičky libečku a 5 bobkových listů. Necháme vychladnout.

Uzenina: ideálně špekáčky, ale jinak ta, která vám chutná, jen ji nezapomeňte oloupat a podélně naříznout (8ks).

Zelenina: na tenoučké plátky 2 červené cibule, 2 žluté cibule, 1 červenou a 1 zelenou papriku. Zeleninu společně s 3 přepůlenými stroužky česneku nakrájenými na plátky promícháme.

Do nákroje v uzenině dáme trochu cibule a papriku a pak už do sklenice vrstvíme zeleninu a uzeninu. Nakonec vše zalejeme opravdu vychladlým nálevem. V opačném případě se nám může uvolnit tuk, který poté udělá u uzávěru tukovou zátku, a věřte, že studený tuk, který pak při vyndávání ulpí na uzenině či zelenině je opravdu spíš nic než moc. No a pak minimálně na týden, spíše na 2-3 uložíme do chladu.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?