Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Máte rádi utopence?

Publikováno: 23.01.2023     Autor: Hana Nova

Domácí nebo kupované? Ať tak či tak, tak vždy záleží nejen na kvalitě uzeniny, ale i vlastního nálevu a přidané zeleniny.


Utopenec je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu. Ideálně jako uzenina by měly být použity poctivé špekáčky, které jsou oloupané a zalité předem připraveným - VYCHLADLÝM - octovým nálevem a doplněné minimálně cibulí, případně paprikou, mrkví, okurkou, někdy i s trochou hořčice. To už záleží na zvyklostech a chuti.

Naše ředitelka Hana Střítecká spolu s řezníkem a kuchařem Danielem Strunou se účastnila hodnocení pro pořad České televize - Černé ovce. 

No a jak to dopadlo? Podívejte se sami. Některé možná, stejně jako nás přejde chuť, některé to navnadí a půjdou si udělat své. Danielův recept na jednoduché - klasické utopené uvidíte v reportáži a my nabízíme taky jeden náš.

Nálev: Svaříme v 1 litru vody 500 ml kvasného octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku nového koření, špetku chilli nebo kousek feferonky, 2 větvičky libečku a 5 bobkových listů. Necháme vychladnout.

Uzenina: ideálně špekáčky, ale jinak ta, která vám chutná, jen ji nezapomeňte oloupat a podélně naříznout (8ks).

Zelenina: na tenoučké plátky 2 červené cibule, 2 žluté cibule, 1 červenou a 1 zelenou papriku. Zeleninu společně s 3 přepůlenými stroužky česneku nakrájenými na plátky promícháme.

Do nákroje v uzenině dáme trochu cibule a papriku a pak už do sklenice vrstvíme zeleninu a uzeninu. Nakonec vše zalejeme opravdu vychladlým nálevem. V opačném případě se nám může uvolnit tuk, který poté udělá u uzávěru tukovou zátku, a věřte, že studený tuk, který pak při vyndávání ulpí na uzenině či zelenině je opravdu spíš nic než moc. No a pak minimálně na týden, spíše na 2-3 uložíme do chladu.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?