Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Minimální trvanlivost

Publikováno: 01.02.2022     Autor: Daniel Kalmus

Uvádí se slovy "Minimální trvanlivost do..." s udáním dne, kalendářního měsíce a roku ukončení této doby v uvedeném pořadí ( častou chybou bývá obrácené pořadí) V případě, že není uveden den, se uvede slovy "Minimální trvanlivost do konce..." U potravin s DMT se nemusí uvádět rok pokud je DMT 3 měsíce nebo kratší, pokud je delší než 3, ale ne více než 18 měsíců, nemusí být uveden den. A pokud je delší než 18 měsíců nemusí se v DMT uvádět den a kalendářní měsíc.


Doba trvanlivosti potravin se vyjadřuje dvěma způsoby. Na první pohled se to může zdát jednoduché, že? Velká část spotřebitelů však nezná rozdíl.

Datum minimální trvanlivosti

"Minimální trvanlivost do" se uvádí na potravinách, které se rychle nekazí a jejichž trvanlivost je zpravidla delší, než 14 dnů, a to i podstatně. Příkladem mohou být produkty jako sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje či konzervy.

Prodej potravin po "projití" data minimální trvanlivosti (tzv. "prošlých" potravin") je možný za podmínek, že jsou zdravotně nezávadné, jsou zřetelně označeny a jsou prodávány odděleně od ostatních potravin. Lze je tedy i nadále konzumovat.

Údaj o délce doby minimální trvanlivosti nemusí být doprovázen údajem o podmínkách skladování (pokud tak není stanoveno v komoditní vyhlášce).

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?