Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Mléko jako lék proti PMS?

Publikováno: 22.09.2012     Autor: Neznámý

Je možné říkat o mléku, že je to "lék" ? A kdyby, tak na co ?


Autor: Stephanie Greenwood (www.bubbleandbee.com)
Přeložila: Danah

Nová inzertní kampaň Asociace kalifornských zpracovatelů mléka, představující mléko jako lék na PMS (premenstruační syndrom) nedávno pořádně rozhýbala média. Až tak, že byla kampaň zrušena a zveřejněny omluvy. Mnoho lidí bylo dotčeno jejich zobrazením žen jako iracionálních tvorů, postižených PMS. Ponechám stranou kontroverzní marketingový dopad a budu se věnovat skutečným zdravotním hlediskům, které kampaň přináší.

Kampaň prohlašuje:
„Výzkum ukázal, že výživa, bohatá na potravu obsahující dostatek vápníku, jako je mléko, může o polovinu zmírnit fyzické a psychické příznaky PMS. Většina žen, které jedly 1200 mg vápníku denně po dobu 3 měsíců, potvrdily, že byly méně podrážděné a plačtivé, méně v depresi, a že netrpěly v takové míře bolestmi hlavy, křečemi a nadýmáním.“

Může mléko opravdu léčit PMS? Prozkoumejme webové stránky gotmilk.com a informace, které jsou použity na podporu těchto závěrů. Zaprvé, kampaň cílí na studii Columbijské univerzity z r. 1998, která zjistila, že užívání vápníku pomohlo odstranit mnohé příznaky PMS. Všimněte si však, že studie nehovoří o mléku, ale o vápníku.

Jiná citovaná studie praví, že „PMS představuje klinickou přehlídku nedostatku vápníku, který se projeví při zvýšené hladině ženského steroidního hormonu během menstruačního cyklu.“ Ale opět je to studie o vápníku, ne o mléku samotném.
A nakonec kampaň cituje studii, která se dívá na kúru s uhličitanem vápenatým jako na řešení problému PMS.
Nebyly uvedeny žádné studie o mléku a jeho účinku na PMS.

Mezera v logice je veliká: zjistilo se, že vápník pomáhá při PMS, vápník je obsažen v mléce, tedy mléko pomáhá zmírnit PMS. Není to však tak jednoduché. Snad kdyby mléko bylo jen izolovaná forma vápníku, mohli bychom si dovolit udělat tuhle zkratku. Mléko však není jen vápník, ale komplex dalších sloučenin, tuků, proteinů, a co je důležité- také hormonů.

V posledních letech vědci a lékaři zjistili, že premenstruační syndrom, stejně tak jako ostatní choroby reprodukčního ústrojí – endometrióza, děložní myomy a cysty vaječníků - jsou pravděpodobně způsobeny přebytkem estrogenu a úbytkem progesteronu. (Jedním z pilířů této teorie je práce Dr. Johna Lee). Citace této první studie je následující: „ Zvýšené hladiny estrogenu mohou mít za následek snížení koncentrace vápníku, následně kompenzované zvýšením hladiny hormonu příštitné žlázy, která preventivně zamezuje hypokalcemii, nedostatku vápníku. Proto se došlo k hypotéze, že ženy s již vzniklou poruchou hladiny vápníku, např. ženy trpící PMS (=nižší hladina vápníku, 25-hydroxyvitaminu D a vyšší koncentrace hormonu příštitné žlázy) by mohly utrpět další snížení hladiny vápníku během luteální fáze menstruačního cyklu (která je spjatá s tvorbou progesteronu).“ Jinými slovy, veliké výkyvy u estrogenu byly příčinou poklesu vápníku, a tento úbytek vápníku může vyvolat příznaky premenstruačního syndromu. I když u každé ženy dochází k výkyvům estrogenu, teoretické závěry říkají, že čím vyšší hladina estrogenu, tím dochází k přehnaným výkyvům mezi zvýšenou a klesající hladinou, a k následným příznakům.

Tento výzkum o roli estrogenu, přispívajícímu ke vzniku endometriózy, říká: „Pohlavní steroidy, estrogen a progesteron, produkují hlavně vaječníky, a regulují růst endometriální tkáně, hlavně stimulací nebo zpomalením proliferace buněk. .“ Rakovina prsu má zajímavé spojení s estrogenem a jeho metabolismem. Toto nedávné přezkoumání z dostupné literatury uvádí: „ Proliferace buněk přes aktivaci receptoru estrogenu (ER) je jasně považována za jeden z rakovinotvorných mechanizmů.“ Růst mnoha typů rakoviny prsu je spuštěn právě estrogenem.
Kravské mléko je už dávno odhaleno jako potravní zdroj estrogenů. ( několik studií je např.zde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21268636 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20494161 ) V jedné studii na krysách se zjistilo, že pití mléka zvětšilo hmotnost dělohy, příčinou byl obsah hormonů v mléce. Jiná studie dokonce došla k závěru, že „ pohlavní dospívání dětí před pubertou mohlo být narušeno běžným pitím kravského mléka. " Po 21 dnech denodenní konzumace mléka u mužů „se významně zvýšila koncentrace serum estronu ( E1 ) a progesteronu, a zároveň významně klesla koncentrace hormonu stimulujícího folikuly, a testosteronu. U všech dospělých i dětí se významně zvýšila koncentrace E1, estradiolu, estriolu a pregnanediolu v moči. " Dlouhodobá studie trvající 26 let, právě letos ukončena, našla „ nepatrně znatelný obecný vztah mezi konzumací mléčných výrobků a rakovinnou endometriózou. "Věda má jasno v tom, že konzumací mléka se zvýší estrogen, a tento nárůst estrogenu vede k snížení hladiny vápníku a k premenstruačnímu syndromu. "

Dále je zde problém, že je kravám podáván rBGH, rekombinovaný hovězí růstový hormon. Bylo zjištěno, že „hladina růstového faktoru 1 ( IGF-1, který je podobný inzulínu) se značně zvýšila a působila bioaktivně v mléce od krav, které dostávaly hyperstimulační biosyntetické růstové hormony rBGH. Množství IGF-1 se dokonce ještě zvýšilo pasterizací mléka. " IGF-1 je hormon, u kterého bylo zjištěno, že stimuluje růst rakoviny prsu a funguje proti anti-estrogenům (tedy podporuje estrogen). Navíc bylo prokázáno, že zpomalení (inhibice) funkce růstového faktoru IGF-1 lze využít jako možnou léčbu rakoviny prsu. Takže nejen že přírodní estrogeny,přirozeně přítomné v mléce (taktéž přítomné ve stejném množství v biomléce) působí nemoci spjaté s estrogenem. Na vině je také nárůst IGF-1 způsobený rekombinovaným hormonem rBGH. Dá se ještě o mléku předpokládat, že pomůže při premenstruačním syndromu?

Web gotmilk.com přinesl ještě další zdraví prospěšné pointy o mléce:

  • „Pití tří sklenic mléka denně se dá značně snížit riziko zlomenin a onemocnění kostí. Konzumací mléka v pozdějším věku se dá zpomalit rychlost úbytku kostí a pomoci tak zachovat hustotu kostí. "

  • „Vápník v mléce může pomoci snížit kazivost zubů, když je kombinován s normálním čištěním zubním kartáčkem a dentální nití. Kromě vápníku obsahuje mléko i mnoho antibakteriálních látek a proteinů, které všeobecně přispívají ke zdravé ústní dutině. Např.kasein, bílkovina v mléce, pomáhá při prevenci zubního kazu tím,že zabraňuje těmto bakteriím usadit se na zubním povrchu.“

  • „Pro ty,kteří trpí příznaky nespavosti, může pomoci bílkovina, přirozeně se vyskytující v mléce: zlepší kvalitu spánku a bdělost druhý den.“


V roce 2005 rozeslala FDA varovné dopisy 29 společnostem, které nabízely třešně s jejich přirozeně protizánětlivou a antioxidační silou. FDS poslalo těmto společnostem instrukce, aby odstranily ze svých webů vědecké informace o příznivých zdravotních účincích anthokyanů, obsažených v třešních. Anthokyany pomáhají zlikvidovat záněty v těle. Pěstitelům třešní bylo řečeno, že pokud budou citovat vědecké informace, může to vyznít tak, že třešně pomáhají vyléčit nebo zabránit nemoci, a tudíž jsou prodávány jako lék. A protože třešně nebyly povoleny jako lék, byly prodávány jako ilegální lék.

V posledních letech akce FDA v tomto směru proti prodejcům potravin přitvrdily. V únoru 2010 varovala FDA firmu PomWonderful, která učinila podobné závěry o léčivém účinku šťávy z granátových jablek.
„Vaše 100% šťáva z granátových jablek a produkty POM jsou nabízeny ke zlepšení zdraví, které však nemůže být míněno jako samodiagnóza nebo léčení jednotlivcem, který nemá medicínskou praxi. Proto nemůže být příslušný návod na použití napsaný tak, aby laik mohl tento produkt užívat podle vlastního uvážení jako lék. Proto je zakázáno vaše výrobky takto označovat.“

Později, stejný měsíc, FDA varovala Diamond Foods, že jejich marketing vlašských ořechů je nelegální. Diamond citovala vědecké informace o omega-3 mastných kyselinách, které jsou obsaženy ve vlašských oříškách, a o jejich příznivém vlivu na zdravé srdce. FDA oznámila, že popis přísluší lékům, a firmě tento marketing zrušila. V srpnu 2010 FDA varovala výrobce čajů Lipton, který svými vědou podloženými informacemi o antioxidantech v zeleném čaji porušil zákon a jeho marketingová kampaň byla zrušena.

Otázkou je, když firmy, nabízející třešně, nesmějí podpořit marketing údaji o antioxidantech v ovoci, a v případě vlašských ořechů firmy nesmějí uvést v marketingu nic o omega-3 mastných kselinách, proč je výrobcům a obchodníkům s mlékem dovoleno uvádět mléko jako lék na PMS, prevenci řídnutí kostí, kazivosti zubů a léčby nespavosti? Zvlášť když vědecké závěry jsou v případě mléka velmi slabé? Je to totožný způsob tvrzení, s kterým přišly i ostatní firmy s přírodními produkty, a které je dosud celá léta dovoleno pouze zpracovatelům mléka.

Podívejme se nyní na firmu Frito-Lay. Na jejich webové stránce čteme: „Naše zcela přírodní oleje- slunečnicový, řepkový (canola) a sójový - považuje FDA za zdravější, protože obsahují polynenasycené a mononenasycené tuky, dobré pro naše zdraví. Pomáhají snižovat celkový a „špatný“ LDL cholesterol. a udržují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. " Zde dovolí FDA firmě Frito-Lay nepřímo říci, že jejich smažené brambůrky pomohou snížit cholesterol!

Možná je tu něco, co mi uniklo.....?
Požadavky FDA na značení výrobků se zdravotními tvrzeními jsou dost komplikované. Nepovažuji se za právního experta v této oblasti. Ale opravdu vím, že některé vitamíny a minerály, jako je vápník a vitamín D, jsou schváleny k použití jako hesla v zásadních marketingových tvrzeních o příznivém účinku při osteoporóze. Avšak podle nařízení „ v tvrzení musí být jasné, že přiměřený příjem vápníku nebo vápníku s vitamínem D ve zdravé stravě po celý život je podstatný pro snížení rizika osteoporózy.“ Prohlášení, které vydává gotmilk.com, ohledně kostní hustoty, neobsahuje výraz „ jako součást zdravé stravy“ , jak by evidentně mělo. Neexistují žádné důkazy k prohlášením o vápníku, který pomáhá léčit PMS, zubní kazy či nespavost.
Proč je tedy v kampaních GotMilk a Frito-Lay povoleno publikovat prospěšnost jejich výrobků pro zdraví, zatímco marketing producentů třešní, vlašských ořechů, zeleného čaje a granátových jablek je kompletně cenzurován? Jedna teorie je ta, že Frito-Lay a Asociace kaliforských zpracovatelů mléka mají význačnou lobbistickou sílu ve vládě díky svým velkým penězům. Ale není Lipton Tea pořádně velký? Také PomWonderful vydělává spousty peněz. Jiná teorie je, že FDA dělá v případě GotMilk a Frito-Lay mrtvého brouka, protože jsou to produkty státních dotací USA: producenti mléčných výrobků, sóji, řepky a pěstitelé obilí jsou všichni příjemci vládních dotací. Zdá se, že je to tentýž nátlakový způsob, který nařizuje konzumovat mléko ve školách (obvykle s přídavkem cukru a umělých barviv a dochucovadel) a považuje smažené brambůrky za zeleninu.

Se všemi výrobci by se mělo zacházet stejně. Ve světle nejnovějších letošních akcí, konaných proti některým výrobcům potravin lze vidět, že pokud FDA pokračuje v cenzurování výrobců potravin tímto tempem, dospějeme k úplnému cenzorství prospěšnosti přírodních a zdravých potravin a potravinových doplňků. Kde to skončí? Kam to povede? Budou časopisy o zdravé výživě zrušeny proto, že napíší o prospěšnosti konzumace špenátu či česneku pro lidské zdraví, protože FDA říká, že jsou to medicínské rady? Nesmí nikdo diskutovat o blahodárných účincích borůvek? Nesmí nikdo utrousit ani slůvko o omega-3 mastných kyselinách, ačkoliv jejich příznivé účinky pro lidský organizmus byly vícekrát dokázány a publikovány ve vědeckých časopisech?

Letos na jaře byl do americké Dolní sněmovny uveden návrh zákona nazvaný Svoboda slova ve vědeckém konání, HR 1364. Tento návrh by povolil výrobcům potravin a potravinových doplňků citovat hodnotící vědecké studie a udělat tak stop zvláštnímu zacházení konglomerátům se státními dotacemi. Farmáři pěstující vlašské ořechy by tak nemuseli dále žít v obavách z právních úkonů FDA. Vědecké informace o blahodárných účincích přírodních látek už by nebyly nikdy vládou cenzurovány. Skončily by proklamace typu „ Mléko léčí PMS“. Tento návrh zákona také volá po změně, jakou jsou tyto informace šířeny a sdíleny. Svoboda slova a přístup k informacím by vymezily právní prostor pro podporu přírodních potravin.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?