Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nejčastější alimentární onemocnění v ČR!

Publikováno: 27.11.2022     Autor: FÉR potravina

Kampylobakterióza už 15 let patří mezi nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění v České republice. Může za to i stále se zvyšující spotřeba drůbežího masa na úkor ostatních druhů.


Kampylobakterióza je akutní průjmová gastroenteritida doprovázená kolikovými bolestmi břicha a horečkou. Původcem tohoto alimentárního onemocnění jsou termotolerantní kampylobaktery. Z epidemiologického hlediska je nejvýznamnější Campylobacter jejuni, který způsobuje v Evropě více než 80 % humánních kampylobakterióz. Campylobacter coli je diagnostikován v 8 % případů. Infekce ostatními druhy rodu Campylobacter spp. u lidí, jsou popisovány zcela ojediněle.

Nejčastějším zdrojem infekce pro člověka je zejména drůbež (chlazená, ale i mražená), vepřová játra a mleté maso. Málo známým zdrojem infekce je kontaminace vod rybníků a jezer z trusu divokých ptáků. Výskyt kampylobakterů v ČR u zvířat i v potravinách sleduje Národní referenční laboratoř pro kampylobaktery Státní veterinární ústav Olomouc.

V posledních letech dochází k nárůstu nemocnosti kampylobakteriózou. Vzestupný trend nemocnosti odpovídá zvýšené spotřebě a konzumaci drůbeže v České republice. 

Jak tento trend vypadá, kolik vlastně osob bylo nakaženo, si můžete přečíst v komplexní zprávě za rok 2018-2021.

K prevenci vzniku alimentárních onemocnění je vhodné dodržování základní hygienických pravidel, ke kterým patří např. neomývat zakoupenou drůbež a maso pod tekoucí vodou (vzniklý aerosol může potřísnit a infikovat okolní plochy a předměty), striktně vymezit kuchyňské pomůcky a nástroje pro práci se syrovým masem od těch, které jsou určeny ke zpracování pokrmů pro přímou konzumaci, časté mytí rukou a pracovních ploch. Nezbytná je i dostatečná tepelná úprava pokrmů, odděleně skladovat potraviny určené k přímé spotřebě od masných produktů a vajec. Dodržování hygienických pravidel je důležité i v případě kontaktu s domácími mazlíčky.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?