Publikováno: 06.09.2025 Autor: FÉR potravina
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil výsledky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2025. Celkovým vítězem se stala SMETANA BIO ve vratných sklenicích od společnosti Naše Farmy Pá-Pá. V dalších kategoriích uspěly například bio kančí šunka, jablečný mošt či jablečný ocet. Nejlepším biovínem se stala Pálava z Bio vinařství Víno Marcinčák v Mikulově. Soutěž, určená tuzemským výrobcům a producentům biopotravin, se letos uskutečnila už po čtyřiadvacáté.
Smetana BIO z Vysočiny Nejlepší biopotravinou roku 2025 se stala Smetana BIO od značky Naše Farmy Pá-Pá. Podle Pavla Maurera, předsedy poroty, vynikla zejména svou výjimečnou chutí. Díky plnění do vratných sklenic si zachovává maximální čerstvost a zároveň snižuje ekologickou stopu.
„Impulsem bylo co nejlépe využít mléko v bio kvalitě a propojit moderní, šetrné zpracování s respektem k přírodě i zvířatům. Produkt navazuje na tradici ekologického hospodaření v srdci Vysočiny a spojuje moderní technologie s úctou k surovině,“ říká Ondřej Páral, jednatel a majitel společnosti Naše Farmy Pá-Pá, která kromě bio mléčných produktů vyrábí také masné výrobky.
Společnost klade důraz na využívání vratných sklenic, které podtrhují čerstvost a chuť výrobků a zároveň zvyšují jejich ekologickou hodnotu. Sklo nijak neovlivňuje původní vlastnosti smetany a vracením obalů se navíc daří omezovat dopady na životní prostředí.
„Smetana byla jasnou volbou. Na první pohled působí jako obyčejný a téměř tuctový produkt, ale ve skutečnosti je velmi unikátní. V ekologickém režimu, v kvalitě BIO a od tuzemských ekofarem je smetanu opravdu obtížné získat. Navíc tato konkrétní je chuťově výjimečná – a to díky kvalitě vstupní suroviny i dlouholetým zkušenostem zpracovatele,“ doplňuje, proč zvítězil tento produkt, Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Smetana je vyráběna z bio mléka, které firmě dodává moderní kravín v Rožné na Vysočině. Zákazníci ji najdou v prodejnách Naše Farmy Pá-Pá v Rožné a v Kuřimi, nebo ve vybraných bio obchodech po celé ČR. „Je to pro nás nejen potvrzením společné práce, ale hlavně inspirací k dalšímu rozvoji ekologického zemědělství. Každý zákazník, který si vybere naše produkty, podpoří férovou a udržitelnou výrobu – děkujeme, že v tom jedete s námi,“ dodává Ondřej Páral.
Zaujala i kančí šunka a produkty z jablek V soutěži uspěla i řada dalších výrobků. Společnost Naše Farmy Pá-Pá získala ocenění také v kategorii Nejlepší steakové bio maso s vepřovým T-bone steakem. V kategorii masných výrobků porotu zaujala bio kančí šunka z přeštického plemene z Biofarmy Sasov. Mezi rostlinnými biopotravinami zvítězil bio jablečný mošt ze Statku Cidlina. V kategorii gastronomických produktů a pochutin byl nejlépe hodnocen hostětínský jablečný bio ocet z Moštárny Hostětín. Titul Biovíno roku si odnesla Pálava, Výběr z bobulí 2024 z bio vinařství Víno Marcinčák v Mikulově. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 141 výrobků.
Jak se vybírá nejlepší biopotravina
O vítězích v jednotlivých kategoriích i o celkovém vítězi rozhoduje odborná porota. Letos ji tvořilo 18 členů z různých profesních oblastí. Porota svá kritéria pravidelně aktualizuje a doplňuje, aby odpovídala současným trendům i požadavkům na udržitelnost.
„Práce poroty se každoročně vyvíjí – zvažujeme nová nebo vylepšujeme původní kritéria hodnocení. V posledních ročnících jsme například začali posuzovat i odpovědné chování biofarmářů, zaměstnávání handicapovaných či potřebných nebo smysluplné využívání vodních zdrojů. Stejně tak se snažíme, aby složení poroty bylo odborně i profesně pestré a zároveň harmonické,“ vysvětluje předseda poroty Pavel Maurer.
Co přináší ocenění
Úspěch v soutěži přináší výrobcům nejen prestiž a mediální pozornost, ale také cennou zpětnou vazbu. Oceněné produkty se pravidelně představují na akcích v Česku i v zahraničí. Čeští zákazníci je mohou ochutnat například na Festivalu BIO vín a sýrů, který proběhne 20. září v Mikulově. Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.