Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nepečené letní chuťovky

Publikováno: 24.08.2025     Autor: Šostková

Dlouhé stání u plotny zejména v létě (mnohdy i během roku) bychom si rádi odpustili, ale chuť pohostit něčím dobrým zůstává. Nabízíme pět svěžích nápadů, které se obejdou bez trouby i složitého vaření.


Na složité vaření není čas – ale chuť pohostit něčím dobrým zůstává. Právě v takových chvílích přicházejí na řadu vychlazené alternativy: svěží, rychlé a nečekaně elegantní. Přinášíme pět nápadů, jak si doma sestavit letní dobroty bez vaření a s minimem námahy.

Sladké vrstvení do skleničky

Skleničkové dezerty jsou ideální volbou, když se chcete vyhnout pečení, ale zároveň potěšit oko i chuťové pohárky. Možností je spousta: od ovocných kombinací po lehké verze známých klasik. „Zvedni mě,“ právě to znamená název světoznámého dezertu Tiramisú, který vychází z dialektu „Tireme su“. Podle legendy se zrodil v Trevisu, kde ho jako sladké povzbuzení začala podávat vynalézavá majitelka domu rozkoší. V horkých dnech ho stačí navrstvit do skleničky: začněte piškoty nebo máslovými sušenkami namočenými v kávě, přidejte krém z mascarpone a doplňte šťavnatými višněmi. Vrstvy zopakujte, nechte vychladit a před podáváním ozdobte mátou.

Hravé dezerty, co zabaví i děti

Když sladkost něco připomíná, okamžitě přitáhne pozornost – a u dětí to platí dvojnásob. Stačí trocha fantazie a pár známých surovin v nečekaném uspořádání. Jedním z nápadů je jedlý „květináček“ inspirovaný americkým dirt cupem. Stačí kelímky na jedné straně rozstřihnout a slepit izolepou. Čokoládu rozpustit ve vodní lázni a rozpuštěnou ji po 2 lžičkách vždy přidat do kelímku. Zakružte, aby se rovnoměrně rozlila po stěnách. Dnem vzhůru pak nechte ztuhnout v lednici. Tvaroh vyšlehejte společně s celým Pikaem. Potom už stačí jenom vyndat korpusy z kelímku, naplnit je do třetiny krémem a přisypat nadrcenými sušenkami. Na závěr už jenom ozdobte jahodou a slibujeme vám, že se po květináčích zapráší.

Exotika na lžičku

Pokud máte chuť experimentovat, zkuste špetku exotiky. Naším tipem je originální dezert z perličkové tapioky - suroviny, která se začala v 80. používat do nápoje, dnes známého jako bubble tea. Skvěle ale funguje i v nepečeném dezertu s exotickým nádechem. Uvařené perly se smíchají s tvarohem nebo smetanou a navrch přijde pyré z čerstvého manga. Stačí dozdobit mátou. Výsledná textura je jemná, pružná a příjemně chladivá.

Zelenina jako základ studených jednohubek

V létě hraje zelenina hlavní roli – a nemusíme zůstat jen u salátů. Okurka, která je z 95 % tvořená vodou, skvěle funguje i jako základ studených rolek. Pomocí ostrého nože nebo škrabky ji nakrájejte na dlouhé tenké plátky, potřete tvarohovou pomazánkou, přidejte kousek uzeného lososa a zarolujte. Stačí zajistit párátkem, ozdobit bylinkou a lehká letní jednohubka je hotová.

Pomazánky plné svěžesti

Tvaroh, okurka, limeta a bylinky – jednoduchá, ale osvěžující kombinace ideální na letní pomazánku. Sáhnout můžete po mátě, petrželce nebo třeba po koriandru, který často vzbuzuje rozdílné reakce. Někomu chutná svěže jako citrus, jinému připomíná mýdlo – a podle vědců za tím stojí genetika.

Rivalita mezi oběma tábory je tak silná, že kolem koriandru vznikly celé weby na jeho podporu i bojkot. Patříte-li mezi fanoušky, přidejte ho bez váhání. A pokud ne, svěží chuť dodají i jiné bylinky.

Zdroje: TATRA, Accademia del Tiramisù, BMC, National Geographic, Freepik

Nejnovější články

Nepečené letní chuťovky

Dlouhé stání u plotny zejména v létě (mnohdy i během roku) bychom si rádi…

(De)hydratace organismu aneb Pomůže jen voda nebo iontové nápoje?

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace v důsledku vyšších teplot, zvýšeného…

Gastronomická revoluce aneb talíři budoucnosti

Nadpis Gastronomická revoluce na obzoru: Konec fine diningu, vzestup luxusního…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?