Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nová legislativa pro "Éčka"

Publikováno: 23.11.2011     Autor: Neznámý

EU vydala nová nařízení o potravinách a použití tzv. Éček


V sekci legislativa webu emulgatory.cz naleznete nově přidaná nařízení EU z října a listopadu 2011, kterými se mění předchozí skoro 3 roky platná nařízení z prosince 2008. Mění se některá povolení, upřesňují se povinnosti uvádění spotřebitelských a výživových informací na obalu potravin.

Stévia


Jednou z hlavních novinek, kterou si zaslouží zmínit, je zavedení nového aditiva pod kódem E960 a názvem "Steviol-glykosidy". Jedná se o látku, která se získává z listů rostliny Stevia rebaudiana. Byla také stanovena tzv. ADI hodnota, tj. přijatelný denní příjem této látky pro konkrétní typy potravin. Výrobci potravin nyní mají skvělou možnost začít používat toto přírodní sladidlo místo Aspartamu, Cyklamátů, Sacharinů a dalších nebezpečných Éček. Uvidíme jak rychle dojde prosazení do praxe, určitě budeme vývoj sledovat a informovat o potravinách, které se polepšily. Především u potravin a nápojů určených pro děti by bylo vhodné, aby k nahrazení umělých sladidel došlo co nejdříve.

Na našem webu jsme již před nějakou dobou uveřejnili samostatný článek o Stévii (kterou si mimochodem můžete sami pěstovat za oknem doma).

Další novinky a zajímavosti


Výrobci jsou povinni uvádět nezavádějící informace o potravině, zejména např. pokud se jedná o zemi původu nebo připisování účinků potravině, které nemá. Dále také obal nesmí vyvolávat dojem, že je přítomna určitá složka, která ve skutečnosti v potravině není - třeba v jednom z našich minulých článků zmíněné borůvkové muffiny, které obsahovaly celou škálu ingrediencí od modrého barviva přes umělá sladidla až po aroma, ale rozhodně žádné borůvky. Ikdyž tyto na obaly působily velmi chutně. Pokud spotřebitel podrobně nestudoval složení, nemusel si ani všimnout, že borůvky nejí - tomu by nyní mělo být konec.

Je také nově definován seznam povinných údajů, které musí obal potraviny obsahovat (vyjímku mají jen velmi malé potraviny, kde by se údaje nevešly, např. žvýkačky). Povinně by tedy měl být uveden název potraviny, seznam složek, seznam alergenů, váhu nebo objem potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo použitelnosti, zvláštní podmínky uchování nebo použití. Dále pak název a adresu provozovatele potravinářského podniku, který uvedl pod svojí značkou na trh (tj. nemusí se vždy jednat o výrobce, ale např. o název řetězce, který si nechal potravinu vyrobit pod svojí privátní značkou). Musí být uvedena země původu, návod k použití, pokud je třeba. U alkoholických nápojů pak skutečný obsah alkoholu v procentech objemových. A jako poslední - výživové údaje.

EU si konečně uvědomila, že příjem hliníku v potravě je nepřiměřeně vysoký, viz. citace přímo z nařízení č. 1129/2011 (čím je hliník nebezpečný se věnuje například kniha Doba jedová) :
Ve svém stanovisku ze dne 22. května 2008 k bezpečnosti hliníku, který je přijímán potravinami, dospěl úřad k závěru, že expozice je pravděpodobně příliš vysoká pro významnou část evropské populace. Úřad nemohl dospět k závěru, pokud jde o konkrétní zdroje, které zvyšují obsah hliníku v určitých potravinách, jakým je množství přirozeně přítomné, zvýšení způsobená použitím potravinářských přídatných látek a množství uvolňující se do potravin během zpracování a skladování v hliníkových fóliích, nádobách a použitím hliníkového nářadí. Za účelem snížení expozice hliníku je třeba omezit použití určitých potravinářských přídatných látek obsahujících hliník. Komise připravuje opatření k omezení expozice potravinářským přídatným látkám obsahujícím hliník a zamýšlí připravit návrh s přehodnocenými množstvími do září 2011.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?