Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nové užití pro kyselinu askorbovou a citrónovou

Publikováno: 25.11.2020     Autor: FÉR potravina

Evropská komise povolila použití E 300 (kyselina askorbová - vit.C) a a E 330 (kyselina citrónová) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování.


Při krájení na plátky, sekání nebo krájení na kostky dochází u zeleniny bílé barvy k enzymatickému hnědnutí, narušené buňky pak uvolňují enzymy, zejména polyfenoloxidázu, z tkání. Enzymatickému hnědnutí lze zabránit namáčením zeleniny do vodního roztoku obsahujícího kyselinu askorbovou (E 300) a kyselinu citronovou (E 330).

Už dne 17. prosince 2018 obdržela komise žádost o změnu podmínek použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) uvedených v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“, aby se povolilo použití těchto látek u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným spotřebitelem. 

Navrhované použití těchto přidatných látek jako antioxidantů u nezpracované zeleniny určené k dalšímu zpracování vede k omezení potravinového odpadu, jelikož se zvýší celková kvalita potravin a doba skladovatelnosti takto ošetřené zeleniny, a to až na pět dnů.

Nové podmínky jsou v nařízení Komise (EU) 2020/1419 ze dne 7. října 2020, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování.

Zdroj : potravinyinfo.cz



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Červi jako nová pochoutka?

Členské státy Evropské unie (EU) schválily návrh Evropské komise (EK), který…

Zdravé pečení?

Zdravý koláč? Záleží, co za koláč upečete. Pokud vyměníte bílý cukr za třtinový…

Je libo kozí sýr?

Někomu voní, jiným smrdí...jedni ho milují, jiní nemusí...inu kozí sýr. A jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?