Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nové užití pro kyselinu askorbovou a citrónovou

Publikováno: 25.11.2020     Autor: FÉR potravina

Evropská komise povolila použití E 300 (kyselina askorbová - vit.C) a a E 330 (kyselina citrónová) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování.


Při krájení na plátky, sekání nebo krájení na kostky dochází u zeleniny bílé barvy k enzymatickému hnědnutí, narušené buňky pak uvolňují enzymy, zejména polyfenoloxidázu, z tkání. Enzymatickému hnědnutí lze zabránit namáčením zeleniny do vodního roztoku obsahujícího kyselinu askorbovou (E 300) a kyselinu citronovou (E 330).

Už dne 17. prosince 2018 obdržela komise žádost o změnu podmínek použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) uvedených v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“, aby se povolilo použití těchto látek u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným spotřebitelem. 

Navrhované použití těchto přidatných látek jako antioxidantů u nezpracované zeleniny určené k dalšímu zpracování vede k omezení potravinového odpadu, jelikož se zvýší celková kvalita potravin a doba skladovatelnosti takto ošetřené zeleniny, a to až na pět dnů.

Nové podmínky jsou v nařízení Komise (EU) 2020/1419 ze dne 7. října 2020, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny askorbové (E 300) a kyseliny citronové (E 330) u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování.

Zdroj : potravinyinfo.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?