Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Novinka pro stravovací provozy – informování o alergenech

Publikováno: 23.10.2014     Autor: ZdraváPotravina.cz

Od 13.12.2014 přichází nové nařízení týkající se povinnosti informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech a nápojích.


Všechny stravovací provozy budou povinni formou písemného sdělení informovat strávníka o všech alergenech, které jsou v daném pokrmu (či nápoji) přítomny a byly do pokrmu v rámci přípravy přidány. Tato informace bude umístěna na viditelném místě přímo v jídelním lístku, vyvěšením nebo předložením písemné informace po osobním vyžádání. Při objednávce pokrmu např. přes internet musí být informace uvedeny přímo na webových stránkách, aby byly k dispozici zákazníkovi v okamžiku odběru pokrmu.

Dle směrnice 1169/11 EU podléhají legislativnímu značení následující potraviny:

1) Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život

8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující bílkovinné látky, které u přecitlivělých jedinců způsobují poruchu imunitního systému, kdy na neškodné látky reaguje tělo negativně. Ty jsou pak napadány imunologickou obranou organismu. Imunitní systém tvoří protilátky, které se specificky váží na alergeny a vyvolávají alergickou odezvu. Dochází k uvolňování signálních molekul do krve, což okamžitě vyvolá typické symptomy pro potravní alergii (zpravidla hodinu po požití). Nejčastější projevy jsou kýchání, svědění, otoky, kopřivka, svědění rtů, nadýmání, dýchací potíže, nevolnost, křeče, průjmy. V ojedinělých případech může vyústit k anafylaktickému šoku. Pro vyvolání alergické reakce je třeba určitého množství alergenu, které je specifické pro každého jedince.


http://www.uniconsulting.cz/cz/znaceni/znaceni-potravin/znaceni-alergenu.html#html_editor_just_inserted

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?