Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nutri-Score

Publikováno: 11.08.2020     Autor: FÉR potravina

Organizace volají po povinném zavedení nutričního štítku NUTRI-SCORE na potravinách v EU. Bude štítek Nutri-Score v EU povinný?


Co je Nutri-Score štítek a proč se uvažuje o jeho povinném zavedení? 

Nutri-Score je barevný štítek, který se nachází na přední straně balení potravin. Jeho cílem je podpořit spotřebitele k nákupu zdravějších potravin.

V dubnu tohoto roku celkem 40 různých organizací včetně spotřebitelů, akademiků a dalších, zveřejnilo požadavek na to, aby byl Nutri-Score štítek na potravinách v Evropské Unii povinný. 

Proč? Důvodem je krok kupředu, co se týče zdraví naší společnosti. Především v aktuální situaci, kdy se celým světem šíří Covid-19 je naše zdraví důležitější než kdy jindy. Samozřejmě i bez hrozby, kterou je Covid-19, je péče o zdraví důležitá. Ve vyspělých zemích se zvyšuje pravděpodobnost nadváhy a s ní spojené cukrovky, rakoviny i srdečně-cévních chorob, kterým lze přecházet právě zdravým životním stylem.

Označování potravin štítkem, který napoví, jak je daná potravina zdravá, se tak jeví jako klíčové. Spotřebitel tak může porovnat kvalitu potravin napříč supermarketem či v různých supermarketech a rozhodnout se na základě Nutri-Score, aniž by musel dlouze pročítat kompletní složení.

 

Více informací

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?