Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami

Publikováno: 21.10.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.


Státní zdravotní ústav (SZU), potažmo jeho část - Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) se sídlem v Brně vytvořil a obhospodařuje webovou stránku NUTRIVIGILANCE. Tento projekt byl spuštěn v roce 2014 a stále běží.

Smyslem tohoto projektu je sběr informací o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin vybraného druhu. Tedy jakožto spotřebitel máte možnost podělit se o svoje případné reakce na některé potraviny.

V současnosti lze pozorovat obrovský nárůst počtu různorodých potravin/doplňků stravy na trhu v ČR a celé EU. Roste také počet pokusů o falšování potravin. Všechny “nové” potraviny, či dokonce jejich jednotlivé výrobní šarže, nelze z hlediska negativního působení na lidský organizmus předem nezávisle otestovat, a proto se mohou v populaci milionů jedinců objevit po jejich konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní reakce, které mohou vést i k vážnému poškození lidského zdraví.

CO SE MYSLÍ TZV. NEŽÁDOUCÍ ZDRAVOTNÍ REAKCÍ?

Nežádoucí reakce je každá taková reakce organismu, která je vzhledem k momentálnímu zdravotnímu stavu člověka, v tomto případě konzumenta, nepříznivá a nezamýšlená. Reakce se může objevit krátce po konzumaci potraviny nebo i s časovým odstupem (hodiny, dny, týdny…). Příklady nežádoucích zdravotních reakcí:

  • gastrointestinální reakce (nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjem, zácpa, plynatost, křeče, pocit pálení v ústech, otoky rtů, jazyka, krvácení z konečníku či jiných částí traktu…)
  • kožní reakce (otoky, vyrážka, zarudnutí, svědění, pálení, kopřivka…)
  • respirační reakce (kašel, kýchání, svědění nosu, rýma, poškození plic, astmatické projevy…)
  • kloubní reakce (bolest kloubů a svalů, otoky…)
  • celkové příznaky (únava, bolest hlavy, otoky různých částí těla, úzkost…)
  • kardiovaskulární reakce (snížený/zvýšený krevní tlak, arytmie – poruchy srdečního rytmu…)
  • ostatní (poruchy nervového systému - hyperaktivita…, poruchy zraku, třes…aj.)
  • reakce závažnějšího charakteru např. trvalé či významné poškození zdraví (poškození jater, krvácení z různých částí těla, poruchy vědomí…), ohrožení života, hospitalizace, smrt…

KTERÝCH POTRAVIN SE NUTRIVIGILANCE TÝKÁ?

Jedná se především o potraviny, u nichž není plně historicky známé působení na lidský organizmus - potraviny nového typudoplňky stravy a potraviny s přídatnými látkami („éčky“). Nutrivigilance nezahrnuje potraviny/nápoje, které vyvolaly nežádoucí zdravotní reakci, kterou Váš lékař klasifikoval jako infekční alimentární onemocnění (např. salmonelóza, kampylobakterióza…). Pokud jste Vašeho lékaře s obtížemi nenavštívili, nebo si nejste jisti, hlášení o nežádoucí zdravotní reakci po konzumaci potraviny lze na Státní zdravotní ústav podat.

Podobnost lze nalézt v již existujícím systému Farmakovigilance fungujícím v ČR pod záštitou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který spočívá ve sběru informací o negativních zdravotních účincích po užití léčivých přípravků.

Pokud Vás projekt zaujal, případně chcete přispět svým zkušenostmi, tak více na stránkách projektu.


Nejnovější články

Dýně 100x jinak

Od konce září na nás dýně koukají ze zahrad i trhů a bez dýňové polévky by…

Test uherských salámů 2025

Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak očekáváme něco…

Pumpkin Spice Latte - oblíbený podzimní drink

S příchodem podzimu se do nabídky kaváren vrátilo oblíbené Pumpkin Spice Latte.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?