Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Okouzlení bílkovinami

Publikováno: 21.05.2022     Autor: FÉR potravina

K čemu bílkoviny jsou, kolik jich potřebujeme, kde všude je najdeme, proč a jak se označují na obalech potravin...


Bílkoviny jsou v našem těle naprosto nepostradatelné. Ale kde vlastně v potravinách jsou a jsou jejich zdroje stejné? Liší se nějak potraviny označené jako zdroj bílkovin od těch běžných, jako je tvaroh? Skutečně potřebujeme ty s označením zdroj bílkovin?

O tom všem si Patricie Strouhalová povídala s ředitelkou našeho spolku v Kávě o čtvrté na českém rozhlase Dvojka.

Záznam si můžete poslechnout zde: https://www.mujrozhlas.cz/kava-o-ctvrte/okouzleni-bilkovinami

 

A co se týká potravin, tak malé připomenutí:

  • legislativa nerozlišuje mezi rostlinnými a živočišnými bílkovinami
  • slovo přirozený znamená, že to nebylo přidáno nebo skládáno
  • pokud je uvedeno: zdroj bílkovin, je bílkovin v potravině minimálně 12% z celkové energie produktu
  • pokud je uvedeno: vysoký obsah bílkovin, je bílkovin v potravině minimálně 20% z celkové energie produktu

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?