Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ořechová "másla"

Publikováno: 13.05.2024     Autor: FÉR potravina

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba nebo jen nutriční past?


Na sláte větší oblibu ořechových "másel" velmi pružně zareagovali výrobci potravin a díky tomu je aktuální nabídka opravdu rozmanitá.

Nutno si nejprve říci, že označení máslo je obecně používaný pojem, nicméně legislativně by správně mělo být označení PASTA nebo KRÉM neb máslo je z mléka, nikoli z ořechů. Jak by tedy mělo vypadat to pravé ořechové? No přeci ideálně je z rozemletých ořechů.

Pokud zvolíme správný druh, tak nám může přinést do jídelníčku nenasycené mastné kyseliny (v tom případě ideálně pastu z vlašských ořechů), rovněž poměrně velké množství, byť ne plnohodnotných, bílkovin, vlákniny a pak dle druhu ořechů různé vitamíny a minerální látky.

Co k nim dodat?

1. Dbát na kvalitu

Vybírejte pouze kvalitní ořechová másla obsahující 100 % ořechů. Akceptovatelný může být minimální přídavek přirozených složek, které dodají výrobkům lahodnější chuť. Příkladem je pravá vanilka, skořice nebo kvalitní hořká čokoláda. Výrobky s přidaným cukrem, tukem, solí či konzervanty by rozhodněneměly být vaší první volbou. 

U nás je najdete v sekci pomazánky 

2. Konzumace s mírou

Tyto výrobky mají vysokou energetickou hodnotu, a to především díky vysokému obsahu tuků, byť těch zdraví prospěšných. Doporučené denní množství ořechů je okolo 30 g. A je zcela jedno a na vás, zda si vyberete kvalitní ořechové máslo, ořechy v přirozené podobě, nebo kombinaci obojího. Množství bychom překračovat neměli.

3. Dodržovat vhodné skladovací a hygienické podmínky

Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o potravinu bohatou na tuky, bude po jejich otevření docházet k oxidaci. Proto je vhodné zvolit skladování při nižších teplotách. Dále doporučujeme uchovávání v dobře uzavřené těsnící nádobě, aby byl k obsahu minimalizován přístup kyslíku. Při manipulaci vždy používejte čistou lžíci, a to z důvodu zamezení kontaminaci mikroorganismy pro zachovánízdravotní nezávadnosti.

inspirováno: Vím, co jím

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?