Publikováno: 01.08.2010 Autor: Neznámý
Pažitka je nejmenší druh cibulovitých rostlin a má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví a lehce se pěstuje...
Anglický název pažitky pochází z latinského slova cepa, což v překladu znamená cibule. Původ této rostliny je neznámý, říká se však, že možná pochází ze střední oblasti Asie. V současné době tyto rostliny rostou prakticky všude po celé Evropě, a to i ve vysoké nadmořské výšce. Jedná se o nejmenší druh cibulovitých rostlin.
Listy pažitky (šnytlíku) jsou tenké duté válečky, které rostou do travnatého trsu, jsou až 30 cm dlouhé a mají 2 až 3 mm v průměru. Rostou jednotlivě, jako travnaté listy. Má fialově zbarvené květy, které jsou jedlé a svým tvarem a zbarvením jsou velice podobné květu jetele. Pažitka je vytrvalá rostlina, je mrazuvzdorná a nenáročná, lze ji vysadit doma do truhlíku, kde jí můžete pěstovat i za oknem a mít jí tak čerstvou po ruce při vaření.
Nemá ráda písčitou a vysušenou půdu. Pažitce se daří v dobře odvodněné a bohaté půdě. Pěstovat pažitku můžete ze semen nebo dělením, která vysazujeme je do hnízd.
Jemná cibulová chuť, dělá z pažitky velmi populární přísadu do jídel. Květy lze použít jako ozdobu a listy pažitky dodají aromatickou příchuť v pokrmech jako jsou například saláty, pomazánky a polévky.
Čerstvě najemno nasekaná pažitka se nejčastěji sype na tvarohem nebo pomazánkovým máslem namazané pečivo, na vejce nebo do jogurtu. Při přípravě vařených, smažených nebo pečených pokrmů zničíte většinu látek, které obsahuje, proto jí raději používejte čerstvou a syrovou. Pažitku si můžete také na zimu nasušit a přidávat do pokrmů, počítejte ale s tím, že při dlouhém skladování z ní látky a aroma rychle vyprchá.
Pažitkou můžete také při přípravě pokrmů použít i v kombinaci s jinými čerstvými bylinkami jako je estragon, řeřicha, petržel nebo nať celeru. Nedoporučuje se kombinace pažitky s česnekem, neboť ten přebije delikátní aroma pažitky, jako mnohem vhodnější varianta je medvědí česnek, protože má méně výraznější vůni.
Využívá se nejen jako koření,ale také jako léčivá bylina. Konzumace, zejména čerstvě natrhané pažitky přispívá k lepšímu zdraví, obsahuje vápník, draslík, železo a vitamín C. Další důležitou složkou je karoten a éterické oleje. Podporuje zažívání a chuť k jídlu, dokonce i snižuje krevní tlak. Má blahodárné účinky na ledviny.